Нидерландия стартира участието си на Световното с трудна победа с 2:0 над Сенегал в мач от група А. Попаденията бяха дело на Коди Гакпо и Дави Клаасен в края на двубоя. Вчера в другата среща от карето Еквадор се наложи над домакина Катар с 2:0.

Сенегал създаде опасност чрез Булайе Диа още в 1-ата минута, но ударът му се отби в противников играч и излезе в корнер. Малко след това Нидерландия отговори с отличен пробив на Коди Гакпо, но Стивън Бергвайн не успя да засече топката.

В 17-ата минута Гакпо получи подаване отдясно и центриране, а в наказателното поле Дейли Блинд игра с топката, но ударът му бе неточен. Две минути по-късно „лалетата“ създадоха чудесна ситуация, при която Бергвайн изведе Френки де Йонг сам срещу вратаря, но полузащитникът на Барселона се забави и позволи на противник да му отнеме.

В 25-ата минута Исмаила Сар проби отляво и опита коварен удар в далечния ъгъл, но Върджил ван Дайк изби с глава в корнер. 120 секунди по-късно Ван Дайк бе оставен непокрит в полето на Сенегал, но стреля неточно в аут.

През втората част Нидерландия отново започна по-активно. В 53-ата минута Ван Дайк засече центриране от ъглов удар, но топката премина на сантиметри над напречната греда. 

Идриса Гей в 59-ата минута опита по акробатичен начин да засече центриране на свой съотборник, като единствено успя да прати топката встрани от целта. Шест минути след това Диа бе изведе в добра позиция, а ударът му от малък ъгъл бе отразен от Андрийс Нопер.

В 72-ата минута Шейху Куяте получи контузия след сблъсък с Френки де Йонг, след което футболистът на Сенегал беше изнесен на носилка от терена. Малко след това Сар намери Гей пред наказателното поле, който отправи удар, но Нопер успя да спаси.

Развръзката в срещата настъпи в 84-ата минута, когато Френки де Йонг центрира в наказателното поле, а Коди Гакпо с глава насочи топката в мрежата на Менди и Нидерландия поведе с 1:0 с първия си удар във вратата. За младия нападател на ПСВ "Айндховен" това бе първи гол на световни финали. 

Секунди по-късно Папе Гей бе изпуснат от защитата на „лалетата“, но ударът бе отразен от Нопер.

В деветата минута от добавеното време Мемфис Депай отправи удар, който бе отразен от Менди, но при добавката Дави Клаасен покачи на 2:0.