"Ще има предсрочни избори. Въпросът е кога и какво правим до предсрочните избори".

Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на консултациите при президента преди връчванеот на третия мандат за съставяне на правителство.

"Имаме една и политическа криза, освен всичките други кризи. Още през април заявихме, че формулата за съставяне на мнозиство е грешна. Политическата логика диктува, че тази власт, която е основана на омраза, противпоставяне, реваншизъм, няма как да издържи. Още тогава казахме че ни предстоят предсрочни избори.

Ние сме отговорна политическа партия. В такива кризисни ситуации винаги ДПС е играело своята основна отговорна роля. За да бъде променена формулата са нужни предсрочни избори, нужна е нова основа, за да има нова къща.

Докато се стигне до предсрочните избори много е важно какво има да се прави. Не бягаме от нашата отговорност", заяви Карадайъ.

В началото президентът попита как според ДПС ще се преодолеят всички кризи в период, в който няма парламент.

Политическата конюнктура в момента диктува България да има ценностно хомогенно, категорично евроатлантическо мнозинство в Народното събрание и управление на страната. Това каза Карадайъ след консултациите на ДПС при президента.

На въпрос има ли външен натиск за създаване на евроатлантическо правителство у нас, Карадайъ коментира, че не е привърженик на конспирациите. Но под натиск, ако разбирате нашите евроатлантически ценности - да. На база нашите ценности имаме огромен натиск ние, а не отвън, каза лидерът на ДПС.

Карадайъ определи като конструктивни консултациите на ДПС при президента днес и изрази надежда, с техния конструктивизъм и начина, по който са проведени тези консултации, да са допринесли и да са били полезни на президента, за да вземе своето решение за третия мандат. Той обаче отговори уклончиво на въпроса готови ли са ДПС да излъчат кабинет, ако третият мандат бъде връчен на тях. Нека да видим какво ще бъде решението за третия мандат. Надяваме сме да сме били полезни на президента за неговото решение, каза Карадайъ.

С този кабинет, ако сравняваме, не вярвам да има по-лош кабинет, каза Карадайъ на въпрос дали евентуален служебен кабинет може да се справи с предизвикателствата пред страната в следващите месеци. За последните 32 години по-лош кабинет не беше дори и този на Жан Виденов или се съревновават с правителството на Жан Виденов, коментира още той.