Понятието „критична инфраструктура“ вече ще включва енергетиката, транспорта, банковото дело, инфраструктурата на финансовите пазари, цифровата инфраструктура, питейните и отпадъчните води, продоволствието (включително производството, преработката и доставката на храни), здравеопазването, публичната администрация и космическото пространство.

Новото законодателство също така поставя по-строги критерии при оценката на риска и информирането на отговорните лица.

Европейският парламент прие на пленарна сесия в Страсбург нови правила за защита на ключовата инфраструктура в ЕС. Тя определя 11 важни сектора.

Новите правила,предвиждат страните членки да приемат национални стратегии за устойчивост. Трансграничната комуникация пък трябва да става чрез определени единни звена за контакт във всяка държава членка.

В същото време трябва да се избягва двойното докладване по линия на тази инициатива и други инициативи за повишаване на устойчивостта, така че отговорните лица да не бъдат натоварвани с ненужна административна тежест. С оглед на прозрачността, отговорните лица трябва да уведомяват националните органи за всички инциденти или смущения, а органите следва да информират обществеността, когато това е в неин интерес.

Новите правила също така хармонизират определението за критична инфраструктура, така че значението да бъде едно и също в различните държави членки.

По-рано еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон призова в реч пред евродепутатите страните членки да започнат да прилагат възможно най-бързо Директивата за защита на устойчивостта на ключовата инфраструктура в ЕС.

Прилагането по думите на Йохансон трябва да стане още сега, като държавите осъвременят националните си стратегии сега. Те също така трябва още сега да започнат да идентифицират критичните за обществото участъци и икономика.

Йохансон очаква Директивата да влезе в сила още в началото на следващата година. Комисарят обаче допълни, че още две години ще са необходими, за да влезе тя в националните законодателства.

“Не можем да си позволим да губим дори един миг, след като ракети падат на европейска земя”, категорична бе тя.