Всички страни в Европа трябва да бъдат много бдителни при предприемането на допълнителни мерки за наблюдение на сигурността на своята енергийна инфраструктура.

Това заяви в отговор на въпрос на Клуб Z Брад Крабтрий – помощник-секретар в Службата за изкопаеми енергийни източници и въглерод към Министерството на енергетиката на САЩ. Той участва в телефонен разговор с журналисти в Брюксел.

САЩ правят точно това на своя територия и подпомагат усилията на партньорите си чрез обичайните канали в опит да бъде опазена ключовата инфраструктура, допълни Крабтрий.

Той няма информация за специфични заплахи към ключови обекти в ЕС, включително за открития точно преди месец интерконектор между България и Гърция. Но след саботажите срещу „Северен поток“ има обезпокоителни новини от Норвегия. Миналата седмица дронове прелетели опасно близо до петролната и газовата инфраструктура на скандинавската страна.

А точно сега Норвегия играе ключова роля в доставките на природен газ за Европа, припомни американският помощник-секретар. Правителството в Осло е силно обезпокоено заради потенциални заплахи за капацитета за производство на петрол и газ.

САЩ насърчават европейските си партньори и ЕС да помислят за по-дългосрочни договори за закупуването на американски втечнен природен газ, каза още Брад Крабтрий. Причината е, че в САЩ терминалите и производството на този вид гориво се финансират от частния сектор.

Така Крабтрий отговори на журналистически въпрос колко ще струва на Европа и отделно на България вносът на втечнен природен газ.

Засега обаче много европейски страни не са склонни на такива договори. Това според американския представител означава, че Европа е уязвима на спот пазара. А търговците, закупили дългосрочни договори, сега вземат от европейските потребители много повече пари, отколкото го купуват от САЩ.

„Ако Европа желае да направи по-евтин капацитета за този втечнен природен газ, ще трябва да сключи повече дългосрочни договори, за да получи по-ниски цени. В противен случай тя ще разчита на милостта на международните търговци“, каза Крабтрий.

През пролетта САЩ са достигнали най-големия износ в историята си на втечнен природен газ. През март данните са били за 122 милиарда кубика годишно. След това производството е спаднало поради пожар в терминала във Фрийпорт, Тексас. През ноември обаче то пак ще се върне на старото ниво.

В края на годината се очаква износът да стигне 132 милиарда кубика годишно, а до края на 2024 или началото на 2025 г. - 153 милиарда.

А около 2030 г. очакванията са от САЩ да бъдат изнасяни 204 милиарда кубика втечнен природен газ.