"Ние трябваше да отидем на консултации при президента, но след като отидох видях Митрофанова, седнала в стола на президента."

Това заяви тази сутрин бившият областен управител на Пловдив, сега депутат от "Демократична България", Йордан Иванов, който присъства на консултациите за съставяне на правителство между ДБ и Румен Радев.

Иванов посочи, че е бил изненадан, че Радев заговори вчера за решението на Народното събрание България да помогне на Украйна, тъй като "конституционалисти са въвели консултациите като способ за търсене на изход от политически кризи, а вчера видяхме една пиар акция". Различието в позициите между ДБ и Радев "се изразява в това дали искаме да бъдем горд европейски народ или малък руски сателит", посочи още бившият областен управител. И попита защо не е видял критики от страна на държавния глава към ГЕРБ за Турски поток и прочее, когато партията на Бойко Борисов бе на консултации при него.

"Дълбоко се надявам че това поведение не е подготовка да не се даде третия мандат на ДБ", заяви още Иванов. По думите му обаче за това още било рано - първо трябвало ГЕРБ да понесе отговорност за първия мандат, от която обаче партията бягала.

"Докато гласуват евроатлантически с нас, вадят от ръкава другото мнозинство - с ДПС и БСП, за Изборния кодекс. Не се прави усилие за правителство с първия мандат", посочи той.

Според Иванов "Хартиената коалиция" - ГЕРБ, БСП и ДПС, се готви за манипулации на местните избори догодина в големите градове, където ще изгуби - това била целта на измененията в ИК. "Това не са промени за българските граждани, а за самите тях", допълни Иванов.

"Отговорността дали ГЕРБ, БСП и ДПС ще се прикрият зад Берово управление в третия мандат, е изцяло отговорност на президента" - е заявил Иванов на Румен Радев вчера в закритата за медиите част от консултациите, разказа той.

От ДБ казали още на Радев, че времето на парламента не се използва по същество, а само за прокарване на измененията в изборното законодателство.

"Няма да лъжа, ама само днеска".

Така на Иванов звучало предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов депутатите да си дадат седмица за дискусии по Изборния кодекс преди окончателното му гласуване в пленарната зала. 

"Борисов е най-големият буфосинхронист в българската политика. В изборната нощ каза "аз си харесвам машините, няма да въвеждам хартии" и сториха точно обратното след месец. Това не са промени за българските граждани, а за самите тях (ГЕРБ, БСП и ДПС)" - категоричен бе депутатът на ДБ.

И отново призова за подкрепа за втория мандат за съставяне на правителство - на "Продължаваме промяната".