Като последователна партия, още през 2014 г. БСП предложила да има смесено гласуване - и с машини, и с хартиена бюлетина.

Това твърдение направи днес депутатът на Корнелия Нинова Иван Ченчев от ефира на обществената БНТ, като го повтори няколко пъти. 

"БСП се чувства последователна партия, защото ние от нашата позиция не сме отстъпили. Предложили сме 2014-а смесено гласуване", затвърди Ченчев на въпроса как се чувства партията, като от "реформаторска" в миналия парламент, сега пак е определяна като "статукво".

Кое обаче не е наред в това твърдение?

През 2013 г., под егидата на тогавашната зам.-председателка на Народното събрание и депутат от БСП Мая Манолова, Изборният кодекс бе отворен, като бе въведен график за поетапното въвеждане на машинния вот до 2016 г. След 2016-а, според графика, описан в преходните и заключителни разпоредби, в страната трябваше да гласуваме машинно навсякъде, но без отмяна на хартията. Т.е., ако още тогава депутатите и Централната избирателна комисия бяха спазили закона, щеше да го има същото това хибридно гласуване, заради което сега в спешен порядък "Хартиената коалиция" прие изменения в ИК. Както е известно обаче масовото въвеждане на устройствата така и не се случи и ЦИК бе даже на два пъти осъдена от двамата бивши депутати на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов заради това.

Ремонти на ИК имаше и след 2013 г., като от левицата винаги са настоявали за машинния вот, който сега определят като несигурен и говорят за манипулации, с аргумента, че само той гарантира честността на изборите. През 2019 г. депутатите на Нинова безпрецедентно напуснаха парламента за цели три месеца, като причината бе поредните изменения в Кодекса, направени тогава от ГЕРБ, ДПС и "патриотите", с които се и намаляваше с още обхватът на машиннното гласуване.

Любопитен щрих е, че при дебатите през 2019 г. от ДПС предложиха 3000 машини на евровота през май, 8000 на местния наесен, а през 2021 г., при парламентарните избори - пълно покритие с машини във всички секции, като се елиминира хартията. А тогава от БСП настояваха за 100% машинно покритие веднага, без повече забавяне. "Призовавам: приемете нашите предложения за единствено и само машинно гласуване като гаранция за честността на изборите и не отстъпвайте с въвеждане на хартиени бюлетини" - пък са думи на Корнелия Нинова от същата 2019 г. - от парламентарната трибуна.

Така че предложения за смесено гласуване от 2014 г. досега, за каквито твърди Иван Ченчев, левицата никога не е правила. Освен ако депутатът не визира неизпълнения от ЦИК закон за масово въвеждане на устройствата след 2016-а (съвместно с хартията), което пък видимо не кореспондира с поведението на социалистите от 2019-а, когато те искат само и единствено машини.

В същото време депутатът на Корнелия Нинова обяви днес, че спешността на разглеждането на последните изменения в Изборния кодекс се налагала защото "имаме съмнения" относно машината. Както е известно, на фона на говоренето на социалистите колко важни за хората закони трябва да се приемат, първият такъв, разглеждан от комисията по правни въпроси бе именно ИК. След продължило 18 часа заседание, по предложение на ГЕРБ, подкрепено от БСП и ДПС, устройствата за гласуване бяха превърнати в на практика "принтери". Взе се решение, че на тях само ще се натиска екранът, без да се взима предвид резултата в края на деня, а минималистичните разписки с подадените гласове ще се броят и отчитат от членовете на секционните комисии. Както е с хартията, която все пак е по-удобна за отчет - заради размера си.

В комисия левицата подкрепяше неизменно предложенията на партията на Бойко Борисов, в т.ч. предложението машината да стане "принтер". "Дали това е въпрос на предварителна уговорка или последващи преговори не знам, но фактите са, че в правна комисия БСП поддържаха предложенията на ГЕРБ, а не своите" - заяви по повода гостуващата в студиото преди Ченчев депутатка от "Демократична България" - Надежда Йорданова.

За Ченчев обаче социалистите си подкрепяли хибридното гласуване, което сами си предложили и не носели отговорност за предложенията на ГЕРБ. "По никакъв начин не махаме машината. Предложенията, които разбуниха духовете са за район "Чужбина" и за Обществения съвет (към ЦИК). Това са си предложения на ГЕРБ. Това си е тяхна работа, ако искат да си ги изтеглят", заяви депутатът на Нинова.

По думите му (с предложението на ГЕРБ за "принтерите") щял да се избегне "човешкият фактор при машините". "Надваме се сега с новите предложения да се избегне човешкия фактор", изброи той как няма да я има "тъмната стаичка", а само параван и ще има видеонаблюдение. Без да отчете, че членовете на СИК ще броят всякакъв вид хартии.