ФИФА не позволи използването на екипите за гостуване на белгийския национален отбор заради надписа "Love" на якичката, каза говорител на "червените дяволи”, цитиран от "Ройтерс".

Дизайнът на фланелката, който включва кант с цветовете на дъгата, е вдъхновен от известния белгийски музикален фестивал Tomorrowland и означава разнообразие, равенство и приобщаване. Болната тема по отношение на Катар.

Говорителят Стефан ван Лук заяви, че ФИФА отхвърля фланелката не заради цветовете, които обикновено са свързани с LGBTQ+, а заради търговската връзка с Tomorrowland. Логото на фестивала е вградено в "о" на "Love".

"Фланелките за загрявка на играчите на Белгия също бяха отхвърлена от ФИФА заради препратките към Tomorrowland", каза той за "Ройтерс".

ФИФА разреши на Белгия да играе с фланелките, ако думата "Любов" е покрита, но Ван Лук каза, че селекцията ще заложи на мачовете от груповата фаза на червените си фланелки.

Екипът за гости бе с нов дизайн, представени през септември. Оттогава Белгия игра с него в няколко мача от Лигата на нациите.

"Великолепна седморка" няма да използва капитански ленти, отхвърлени от ФИФА

А още вчера капитаните на Англия, Уелс, Белгия, Нидерландия, Швейцария, Германия и Дания обявиха, че няма да носят ленти с цветовете на дъгата, след като ФИФА изрично ги предупреди, че ще има санкции и жълти картони за подобно поведение.

"Не искаме капитаните ни да започват мачовете с жълти картони. Като национални федерации не можем да искаме от нашите футболисти да рискуват спортни санкции на терена", написаха обща позиция седемте федерации.

В началото и Франция бе сред отборите, които трябваше да се включат в инициативата One Love, чрез която се защитават правата на хората с различна сексуална ориентация, но капитанът на "петлите" Юго Лорис вече обяви, че няма да носи лентата.

"Бяхме готови да плащаме глоби в случай на неуважение към правилата за екипите и бяхме много ангажирани към лентата. Но не можем да поставим играчите в ситуацията, в която ще бъдат предупредени официално или дори може да бъдат изгонени от терена (в случай на втори жълт картон)", обявиха федерациите.

Според правилата капитаните трябва да носят "лента, доставена от ФИФА". В случай на неспазване на правилата, съдията има право да върне капитана, за да коригира екипа си и при неизпълнение да го санкционира с жълт картон.

На капитанските ленти на ФИФА има далеч по-неутрални послания, като "Спасете планетата", "Образование за всички" или "Не на дискриминацията".