Може ли науката да бъде част от икономиката? Способна ли е да създава продукти, не десетилетия напред в бъдещето, а сега? Могат ли студенти да видят нещо различно и предприемаческо в лабораторната работа?

Да, доказва Петър Нефтелимов. По време на бакалавъра си по биотехнологии в Биологическия факултет на Софийския университет той вижда възможност за стартиране на бизнес с един междинен продукт на лабораторната работа - цветето в епруветка.

Петър Нефтелимов и Йоана Ушакова в Институт по декоративни и лечебни растения, София - наблюдават развитието на цветята в епруветка.

Какво се случва, когато купиш букет на любимата? Дори и да го сложи веднага във ваза с вода, и да смени водата няколко пъти, цветята ще изкарат най-много два-три дни. Ами ако можеш да ѝ подариш цвете, което ще живее без грижи поне 2 месеца?

Биотехнологиите идват на помощ

Всичко започва от метод на растителните биотехнологии - т.нар. микроразмножаване на растения, или инвитро култивиране. Той позволява от малка част от дадено растение - например 1 см от стълбчето - да се развие до пълен размер в затворена среда.

По принцип в лабораторната практика цветът е приет като нежелан ефект в епруветката и се отстранява - затова и цветето е "междинен" продукт. 

"Цветето е в епруветката и изолирано (стерилно) от външната среда, която е пълна с микроорганизми. В нея има специална хранителна среда с всички необходими елементи и хормони, която му позволява да живее минимум 2 месеца без грижи, включително поливане", обяснява Петър. "Трябва му единствено място с температура от 22-24 градуса и непряка слънчева светлина. То си е самодостатъчно, защото само си извършва процесите дишане и фотосинтеза."

Цветята в епруветка докато се развиват.

Цветето в епруветка е малко по-скъпо от обикновено цвете и доста по-евтино от букет. Препоръчва се да си го вземете със стойка за епруветката, която е малка, дървена и достъпна. 

Петър признава, че 2 месеца е минимумът - всъщност отделни цветя могат да изкарат над половин година и повече в епруветка. През това време цветовете могат да увяхнат, да цъфнат пак - растението е живо и минава през всички цикли на живота си.

А след това?

"След това, когато си свърши хранителната среда, може да се извади и адаптира към лошите външни условия, тоест да се присади в саксия."

Тогава изчезва друго предимство на цветето - в епруветка то не може да предизвика алергия, например. Разбира се, ако растението е в буркан, може да оцелее много по-дълго.

Готовото цвете.

"Но все пак и ние трябва да печелим, ако са вечни, то хората няма да имат нужда да си купуват втори, трети път…", шегува се Петър. "За разлика от тях букетът от рязан цвят на втория ден вече славно се отправя към коша за боклук целия, а не си даваме сметка за площите, на които е отглеждан, както и въглеродните емисии, които е образувал с логистиката, включващ транспортът от други държави и хладилните камери."

Да работиш това, което учиш

За много българи това е неосъществима мечта - хиляди се занимават с напълно различна работа от това, което са завършили в университета. Това важи в немалка степен и за тези, които са изучавали природните науки.

"Цвете в епруветка" започва с екип студенти от БФ през януари 2020 г. Те са окрилени от мисълта, че ще работят именно в сферата на тяхното образование и квалификация. И че ще имат възможност да представят "така потайната" наука на всеки.

"Ще му я дадем в ръцете и лично ще му разкрием тайните зад нея. За нас науката не стига само до прага на лабораторията и не стои само зад сложните и неразбираеми термини в научните статии на английски език. Науката трябва да бъде поднесена на хората по интересен и забавен начин", обяснява Петър.

Но признава, че на този етап продуктът достига до клиентите най-вече чрез платена реклама в социалните мрежи, както и благодарение на медийното внимание и участието им в различни изложения.

"Засега основно ни търсят хора, които търсят различен и иновативен подарък за своите близки и приятели. Още не сме развили темите за биологията и биотехнологиите, което, може би, е наш пропуск, с който на моменти получаваме не удовлетворяващи коментари, но в следващите месеци ще поработим и в тази насока", казва Петър.

За него това не е просто бизнес. То е и тема на дипломната му работа в магистратурата по "Биобизнес и биопредприемачество" и личен професионален проект. А той има много - въпреки, че от раждането му го съпътства двигателно увреждане, на CV-то му може да завиди всеки 40-годишен професионалист. Петър е блогър, предприемач, ментор в предприемачески програми, автор на книга, доброволец. И е едва на 26 години.

Какви са всъщност цветята?

Както вече казахме, в лабораторията на цвета се гледа като нежелан ефект - и той се отстранява. Но за продукта "Цвете в епруветка" той е ключов.

Цветето в епруветка, когато е извън епруветката.

Затова основната научна работа пред екипа на Петър в момента е да открие видовете растения, условията и съставките на техните хранителни среди, които довеждат до образуване на пъпка.

"На този етап имаме 2 проучени вида, цъфтящи в епруветка: Торения (Torenia fournieri) и Лобелия (Lobelia), като засега комерсиализираме само Лобелия, предвид че добивът (цъфтящи растения в епруветка) при Торения при иницииране в in vitro условия е 50%, а при всяко следващо микроразмножаване добивът спада на 25%."

Пътят напред

Екипът на Петър продължава да тества технологията с различни видове растения - при това с помощта на партньор, Института по декоративни и лечебни растения в София.

"По този начин занапред ще разрастваме продуктовия каталог с различни видове цъфтящи растения в епруветка, както и в различни стъклени лабораторни съдове", обяснява младият предприемач

Може би цвете в колба?

"Може. Всичко е възможно."

---

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).