“Мечтата се превърна в кошмар”, “Поражение, което ще тежи дълго” и “Провал като за Световно” са само част от заглавията в аржентинските медии след сензационното 1:2 срещу Саудитска Арабия в първия мач на “албиселесте” на Мондиала.

Аржентина влезе в първенството като един от големите фаворити. А в последните дни много се изговори за това как лидерът на отбора Лео Меси играе вече освободено и с настроение и е готов да поведе тима към титлата в последното си Световно.

Вестник “Оле” пише за големите липси в отбора, довели до изненадващото пропадане - на реакция, на амбиция, на сработеност в защита… Изданието заключава, че загубата оставя следа, която няма да изчезне дълги години.

“Мечтата се превърна в кошмар” е едно заглавията на “Оле”.

“Пропадане в Катар”, пък тръби “Ла насион”.

“Саудитците унищожиха нашите надежди с два удара за пет минути”, пише един от големите вестници в страната.

И още - Аржентина е попаднала в пустинна буря, а хоризонтът е обвит в облаци за шансовете за излизане от групата.

“Меси, а сега накъде?”, риторично пита “Ла насион”. И добавя, че №10 е изглеждал като човек “със счупен дух”.

Други издания отбелязват, че загубата е “нищо по-малко от историческа”.

Една от най-футболните страни потъна в тъга рано сутрин

Феновете на футбола в Аржентина станаха рано тази сутрин, за да подкрепят отбора си, но вместо да се насладят на първа и очаквана победа над тоталния аутсайдер Саудитска Арабия, те претърпяха голям шок.

"Напълно неочаквана загуба, за която не бяха подготвени дори най-големите песимисти. Надявам се отборът да се отърси от нея възможно най-бързо", казва 21-годишният студент Николас Реарте, цитиран от агенция Ройтерс.

Мачът започна в 7 сутринта местно време и феновете бяха запълнили повечето кафенета в столицата, заредени с кафе, чай, кроасани и други закуски. По повод ранния начален час, учениците и повечето работници имаха официално разрешение да закъсняват.

Площадите, на които има монтирани големи екрани, също бяха почти изцяло запълнени и феновете се зарадваха на ранно попадение на Меси от дузпа. Саудитска Арабия обаче вкара два гола през второто полувреме и денят рязко се смрачи за аржентинците.

"Честно казано, не мога да повярвам. Този мач беше много странен, но футболът е такъв. Играхме слабо и чакаме следващия двубой", казва Фабиан Родригес.

24-годишният актьор Николас Тисинович, който изгледа мача пред голям екран в центъра, добавя:

"Това бе един от възможно най-лесните съперници, така че ми е трудно да повярвам какво стана".

Аржентина ще се изправи срещу Мексико в събота, а след това ще срещне Полша в последния си мач от група "С". Южноамериканците ще се надяват на повторение на сценария от Световното първенство през 1990, когато отборът загуби на старта срещу Камерун, но в крайна сметка успя да стигне до финала.

"Абсолютно всички сме изненадани. Да, има само една дума за това - изненада", казва 41-годишният Мануел Карабахал.