Американските собственици на "Ливърпул" от "Фенуей Спортс Груп" (FSG) са обявили клуба за продажба. Новината бе съобщена първо от специализираното издание "The Athletic", след което потвърдена и от други медии. И накрая от FSG.

Финансовите институции "Голдман Сакс" и "Морган Стенли" вече са натоварени със задачата да проучат пазара в търсене на оферти. Според "The Athletic" има вариант, в който да не се стигне до сделка, но английският гранд най-вероятно ще предизвика интерес, най-вече заради успехите си в последните няколко години и отличните си финансови резултати.

"В последно време имаше няколко смени на собствеността на клубове от Висшата лига и слухове за такива. Не е изненадващо, че ние често сме питани, заявиха в изявление от FSG. - Получавали сме запитвания от трети страни да се сдобият с акции на "Ливърпул".

И преди сме казвали, че при подходящите условия бихме обмислили смяната на собствеността, ако това е в интерес на "Ливърпул". FSG остава напълно отдаден на постигането на успехи от "Ливърпул" както на терена, така и извън него."

Клубът от "Анфийлд" бе закупен от янките през октомври 2010 г., когато инвестиционната компания придоби акциите за сумата от 300 милиона паунда от Джордж Джилет и Том Хикс.

Наскоро "Челси" бе продаден за сумата от 4,250 милиарда паунда, така че очакваната сума за акциите на "Ливърпул" се очаква да бъде сходна на тази. Според британски медии, именно тази сделка е подтикнала управляваната от милиардера Джон Хенри компания да прояви готовност да продаде най-титулувания в Европа английски клуб.