Руската медийна служителка Марина Овсянникова, която извърши през март протестна акция в пряк ефир срещу инвазията в Украйна, бе задържана вчера за кратко от полицията.

"Марина бе арестувана. Няма никаква информация за местоположението ѝ", казаха от антуража на журналистката в канала ѝ в Телеграм. Това съобщение е придружено от три снимки, на които се вижда как 44-годишната жена бива отведена към бял фургон от двама полицаи.

Малко след това Овсянникова публикува снимка на себе си с две кучета във Фейсбук, пише БТА.

"Тръгнах на разходка с кучетата и тъкмо излязох от входа, когато хора в униформи се приближиха към мен", написа тя и добави, че се намира в районно полицейско управление в Москва.

Три часа по-късно тя съобщи, че е била освободена.

"Вкъщи съм. Всичко е наред", каза тя във Фейсбук. Тя бе арестувана няколко дни след като в социалните мрежи се появиха снимки, на които тя е застанала край Кремъл с плакат, на който президентът Владимир Путин е наречен "убиец". "Колко още деца трябва да умрат, преди да спрете", пишеше още на постера.

Тя стана световноизвестна в средата на март, след като се появи във вечерните новини на прокремълската телевизия, за която работеше, с плакат, критикуващ пропагандата на руските медии за войната в Украйна. Тя бе задържана за кратко след това и бе пусната на свобода, след като ѝ бе наложена глоба. Кадрите с тази нейна проява обиколиха света и много хора приветстваха смелостта на журналистката в контекста на репресирането на всеки критичен глас в Русия.

Германският в. "Велт" нае през април Овсянникова за кореспондент. Тя каза, че се е върнала в Русия по-рано този месец, за да защити родителските си права в съда срещу съпруга си.