Бразилският президент Жаир Болсонаро оспори резултата от изборите, които загуби миналия месец от левия си съперник Луис Инасио Лула да Силва, настоявайки в жалба, че гласовете от някои машини трябва да бъдат "анулирани", предаде Ройтерс.

Усилията му едва ли ще постигнат успех, след като победата на Лула беше ратифицирана от Върховния избирателен съд и призната от водещите политици и международни съюзници на Бразилия. Все пак това може да подхрани малкото, но шумно протестно движение, което отказва да се примири с поражението.

Александър де Мораес, съдия от Върховния съд, обяви в решение, видяно от Ройтерс, че дясната избирателна коалиция на Болсонаро, която е подала жалбата, трябва да представи пълния си одит за двата кръга от вота миналия месец в рамките на 24 часа. Или тя ще бъде отхвърлена.

"Край на протакането, безотговорността, както и обидите към институциите и демокрацията", написа в Twitter Глейзи Хофман - председателката на подкрепящата Лула Работническа партия. "Изборите бяха решени по време на гласуването и Бразилия се нуждае от мир, за да изгради по-добро бъдеще".

Партията на бразилската социална демокрация, традиционен съперник на социалистите, определи оплакването на Болсонаро за "безсмислено" и посочи, че популистът ще срещне съпротива от "институциите, международната общност и бразилското общество".

Коалицията на Болсонаро оповести, че нейният одит на втория тур на 30 октомври между Болсонаро и Лула е открил "признаци на непоправима неизправност" в някои от машините за гласуване.

"Имаше признаци на сериозни повреди, които генерират несигурност и правят невъзможно валидирането на генерираните резултати в по-стари модели на машините за гласуване", казаха съюзниците на президента в жалбата си.

Болсонаро, крайнодесен бивш военен, от години внушава съмнения в системата за гласуване, без да предоставя доказателства.

Той все още не е признал поражението си, въпреки че упълномощи правителството си да започне да се подготвя за предаването на властта.