Австрия ще подкрепи кандидатурата на Хърватия за присъединяването й към Шенген, но ще блокира България и Румъния, съобщи виенският вестник „Дер Щандарт“.

Това заяви при посещението си в Загреб австрийският канцлер Карл Нехамер. Той говори на пресконференция с хърватския премиер Андрей Пленкович.

Хърватия е съюзник в сферата на сигурността на Австрия, изтъкнал Нехамер. И посочил като пример, че много малка част от влизащите в страната му мигранти дошли от бившата югославска република.

Много повече хора обаче влизали през България и Румъния, допълнил канцлерът. Точно по тази причина „планираното разширяване (на Шенген - б.р.) няма да бъде договорено по този начин“.

Буквално преди пресконференцията в Загреб първият зам.-председател на Европейския парламент – австриецът Отмар Карас, заявил точно обратното – че влизането на България, Румъния и Хърватия в Шенген не трябва да бъде блокирано. Подобно на Нехамер, той също е от управляващата Австрийска народна партия (АНП).

Отмар Карас изразил изненада, че Австрия поставя на масата блокирането, твърди „Дер Щандарт“. Според него то няма нищо общо с броя на търсещите убежище и няма да разреши въпроса.

„Смесването на Шенген и убежището е безотговорно и отвратително“, смята първият зам.-шеф на ЕП.

По думите му главният проблем с увеличаването на брой на търсещите убежище е, че в момента тези хора идват от Унгария, която образува външна граница на Шенген, и че Сърбия е позволила безвизово пътуване за някои страни, които не признават Косово.

„Не е в Румъния и България“, казва за проблема Отмар Карас.

Самият той очаква страните членки (Съветът на ЕС) да вземат решение за разширяването на Шенген на 8 декември. Той очаква решението да включва и трите кандидатки.

Клуб Z потърси за коментар делегацията на АНП в Европейската народна партия (ЕНП). Нейните евродепутати не пожелаха да отговорят на нашите запитвания.

Миналата седмица австрийското МВР съобщи, че страната е против приемането в Шенген на България, Румъния и Хърватия.

Против влизането ни в пространството за свободно пътуване са също Нидерландия и Швеция.