Косово и Сърбия се споразумяха за стъпки за решаване на спора за сръбските номера на колите, който заплашваше да предизвика насилие, предаде Би Би Си.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел написа в Туитър: "Имаме сделка!" и каза, че и двете страни ще се стремят към нормализиране на отношенията. Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

Прищина беше заплашила, че ще започне да глобява шофьорите от четвъртък, ако продължат да използват номера, издадени от Белград.

Но преговорите в Брюксел доведоха до сделка.

Борел каза, че Сърбия ще спре да издава регистрационни табели с наименованията на косовските градове и Косово няма да изисква превозните средства със сръбски номера да бъдат пререгистрирани.

В понеделник той изрази раздразнение, когато Косово отказа да приеме предложеното от ЕС споразумение.

Но Косово се върна към преговорите под натиска на своя основен съюзник, Съединените щати.

Споразумението съвпада с предложението на ЕС, внесено по-рано тази седмица.

Косовските власти искат етническото сръбско малцинство да предаде своите сръбски номера. Правителството в Прищина твърди, че табелите отпреди войната на територията за независимост от Сърбия през 1999 г. вече не могат да бъдат валидни.

Косовската полиция трябваше да наложи глоби от 150 евро на притежателите на номера, издадени от Сърбия.

50 000 сърби в Северно Косово приемат само местните сръбски институции и протестираха срещу политиката на Прищина за регистрационните номера.

Преди компромиса в сряда Сърбия настоя превозните средства, пресичащи границата ѝ от Косово, да носят стикери, издадени от Сърбия, на косовските си номера.

Президентът на Сърбия Александър Вучич проведе разговори в понеделник в Брюксел с косовския премиер Албин Курти с посредничеството на ЕС.

Косовските сърби се събраха отново в сряда срещу правителството на Курти, докато преговорите в Брюксел бяха подновени между сръбския представител Петър Петкович и вицепремиера на Косово Бесник Бислими.