Изборната агенция на Бразилия отхвърли искането на президента Жаир Болсонаро и неговата политическа партия да се анулират бюлетини, подадени чрез съмнителни за ищците машини за гласуване, предаде Асошиейтед прес.

По-рано шефът на агенцията Александър де Мораес издаде решение, в което имплицитно предупреди Либералната партия на Болсонаро, че може да пострада, ако не представи доказателства за нередности в срок от 24 часа.

В сряда президентът на партията Валдемар Коста и адвокатът Марсело де Беса проведоха пресконференция и казаха, че няма да го направят.

"Пълната недобросъвестност на странното и незаконно искане на ищеца беше доказана, както чрез отказа да се допълни първоначалната петиция, така и чрез пълната липса на каквито и да е доказателства за нередности и наличието на напълно измамно представяне на фактите", написа в решението си Де Мораес часове по-късно.

Той също така нареди да се спрат държавните субсидии за коалицията на Либералната партия, докато не бъде платена глоба от 23 милиона реала (4,3 милиона долара) за недобросъвестни съдебни спорове.

Във вторник Де Беса подаде жалба от името на Болсонаро и Коста, в която настоява за наличието на софтуерен бъг в голяма част от машините за гласуване, заради което всички бюлетини, подадени в "компрометираните" машини, трябва да бъдат анулирани. Де Беса отбеляза, че тогава Болсонаро щял да разполага с 51% от останалите гласове.

Нито Коста, нито Де Беса обясняват как предполагаемата грешка може да повлияе на изборните резултати. 

Де Мораес написа, че оспорването на гласуването изглежда има за цел да стимулира антидемократични протестни движения и да създаде безредици. Той нареди да бъдат разследвани Коста и консултанта, който е бил нает от Либералната партия да извърши оценка на изборите.

"Посланието на Де Мораес към политическата върхушка е: играта свърши. Поставянето под въпрос на резултата от изборите няма да се толерира и хората и институциите, които правят това, ще бъдат наказани сурово", каза Маурисио Санторо, професор по политически науки в Държавния университет на Рио де Жанейро.