Руският парламент прие в четвъртък закон, който разширява съществуващата забрана за "ЛГБТ пропагандата" сред децата, като я налага вече и за хора от всички възрасти, предаде Ройтерс.

Съгласно новия закон всяко събитие или действие, считано за опит за насърчаване на хомосексуалността - включително онлайн, във филми, книги, реклама или публично - може да доведе до тежка глоба.

Глобата ще бъде до 400 000 рубли (6600 долара) за физически лица и до 5 милиона рубли (82 100 долара) за юридически лица. Чужденците могат да бъдат изправени пред 15 дни арест и последващо експулсиране от страната.

Законодателите изтъкват, че защитават морала пред това, което те определят за "неруски" декадентски ценности, насърчавани от Запада. Но правозащитни групи настояват, че действията са предназначени да забранят представителството на малцинства като лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални хора (ЛГБТ) в обществения живот.

"ЛГБТ днес е елемент от хибридната война и в тази хибридна война ние трябва да защитим нашите ценности, нашето общество и нашите деца", каза Александър Хинщайн, един от архитектите на законопроекта.

Миналия месец приложението TikTok беше глобено с 3 милиона рубли за популяризиране на "видеоклипове с ЛГБТ теми", а руският медиен регулатор поиска от издателствата да обмислят изтеглянето от продажба на всички книги, съдържащи "ЛГБТ пропаганда".

Законопроектът трябва да бъде прегледан от горната камара на парламента и подписан от президента Владимир Путин преди да влезе в сила.