За 15-а поредна година шествието за защита на човешките права "София Прайд" се провежда в столицата. Хиляди граждани се събраха пред Паметника на съветската армия в центъра на града - първо за традиционния концерт, а след 19 ч. - за шествието по улиците на София.

Част от приходите от днешното събитие ще бъдат дарени за „Киев Прайд” в Украйна.

"Прайд шествията и до днес остават един от най-важните инструменти на ЛГБТИ общността да направи себе си по-видима и да постави на дневен ред проблемите, с които се сблъсква", обясняват организаторите на събитието.

Мотото на тазгодишното издание е "Горди да бъдем". ЛГБТ организациите подчертават и че България остава една от само шестте държави в ЕС, които не са осигурили никаква правна регулация на еднополовите семейства.

И тази година прайдът бе съпътстван от редица онлайн и присъствени културни и спортни събития в рамките на София Прайд Артс, София Прайд Филм Фест и София Прайд Спорт.

 

Както се случва от няколко години, днес се провежда и шествие "в защита на традиционното християнско семейство". Организирано от "Младежки консервативен клуб" и сдружение "РОД Интернешънъл", свързани с различни крайнодесни "патриотични" партии, вече останали извън активната политика. Освен омраза към хомосексуалните, те проповядват и християнски фундаментализъм.