"Как партии могат да искат оставката на служебен министър? Да си направят редовно правителство и да си искат тогава, колкото искат оставки."

Така президентът Румен Радев отвърна на ГЕРБ и БСП, откъдето и днес подновиха исканията си за оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев заради трагичните инциденти с полицаи. От партията на Бойко Борисов я поискаха и днес - заради ареста на кмета на Стамболийски, кадър на ГЕРБ.

Радев, който назначава министрите, даде да се разбере, че ръководството на МВР се справяло добре с работата си - запълвало дефицити.

Преди два дни главният секретар на мимнистерството Петър Тодоров подаде оставка.

Радев обяви още, че следващата седмица ще проведе консултациите с последната политическа сила - "Български възход". На въпрос за протакането на процедурата с консултациите и съответно връчването на първия мандат, посочи:

"Трябва ясно да се знае, и партиите го осъзнават, че българският парламент има да свърши важна работа. Този парламент, а не следващият. Има закони, които трябва да се приемат сега, а не през лятото. Тогава ще бъде късно."

Дал достатъчно време и за работа по тези закони, и за диалог, в който партиите да поемат своята отговорност за съставяне на редовно правителство. 

"Иначе, ако те са единодушни, че желаят избори веднага, няма проблем, мандатите могат да се завъртят много бързо. И това зависи изцяло от партиите, аз съм дал изцяло възможността на тях да решат."

Радев обаче подмина въпроса дали с негативното отношение, което демонстрира по отношение на БСП и "Демократична България", априори ги изключва като потенциални носители на третия мандат.

Разкритикува отново "Продължаваме промяната". Вчера ПП и ДБ поискаха смяна на механизма на назначаване на шефовете на службите, като се изолира ролята на държавния глава, който съгласува и подписва указите.

"Вчерашната позиция на ПП показа още веднъж, че ръководството на партията все още има проблем с познаването на законите на Република България. Съгласно тези закони президентът не участва в ръководството на службите. Когато си обзет от ентусиазъм да променяш нещо, което не познаваш добре, резултатът може да те отведе в неочаквана посока", каза той.