След серия от критики към ГЕРБ, в т.ч. че е "импотентна" дори да започне разговори за съставяне на правителство, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" решиха да прескочат първия мандатоносител, като обявиха днес: готови сме за кабинет на малцинството от ПП и ДБ, като дали ще има и парламентарна подкрепа за такъв ще проличи от това как останалите формации ще гласуват по законодателен пакет, предложен от това имагинерно все още правителство. А реалистичния, според Асен Василев, срок за поне начеването на тези проекти, сред които е и изменение на конституцията, е тази Коледа.

Ръководствата на двете партии дадоха пресконференция в парламента, за да обявят инициативата си, но въпреки това много въпроси останаха незададени - заради рязкото й прекратяване. И все пак, как ПП и ДБ си представят излизането от политическата криза: 

"Какви са част от гаранциите които искаме от Народното събрание да подкрепи преди втория мандат - ще вкараме пакет от законодателни промени по тези приоритети", обяви другият съпредседател на ПП Кирил Петков и изброи:

- оттегляне или отхвърляне на предложенията за Изборния кодекс, приети от т.нар. Хартиена коалиция на второ четене в правна комисия;

- изменение на на констиуцията за премахване на неограничената власт на главния прокурор;

- изменения в НПК и в Закона за съдебната власт - свързани с механизма за разследване на главния прокурор;

- приемането на бюджет с 3% дефицит за 2023 г.;

- нови процедури и правила по изборите на шефовете на службите така, че изпълнителната власт да може да ги нaзначава и ръководи ефективно без намесата на президента;

- приемане на измененията за антикорупционната комисия - като ръководството й се назначава от парламента;

- законопроектите за приемане на България в Шенген и еврозоната и др.

Ако няма подкрепа по тези проекти, то ПП и ДБ няма да предложат състав на правителство.

"Вече минаха два месеца от изборите. Единственото нещо, което ГЕРБ направи до този момент, е изборът на Вежди Рашидов за председател на парламента и да изкара хората на улицата, когато откраднаха честния вот през нощта. ГЕРБ не показва да има план, нито има визия, нито има реални коалиционни разговори. България стои в политически вакуум. Тук сме заедно с ДБ, за да кажем "не може да продължава по този начин". Тук сме, за да кажем, че имаме готовност, ако вторият мандат дойде при нас, заедно да работим за правителство на малцинството с ясна визия, стратегия, план, като трябва да има и определени гаранции - парламентът да покаже, че е способен да работи в такъв формат", посочи Петков.

А Василев допълни:

"В последните 30 годинии България изстрада три големи недъга. Първият е, че голяма част от бизнеса зависи от държавата - обществени поръчки, рекет, различни лицензионни режими, оказване на натиск. Вторият - България и към момента е с най-голямото неравенство в ЕС. Вместо да спада през всяка година от членството ни, нараства - между Код д'Ивоар и Малайзия сме. Това е и една от прричините да имаме пандемия от фалшиви новини, от отказ да се участва в обществения процес. Трето - липса на справедливост. Виждаме как прокурорски синове извършват престъпления пред очите на всички останали безнаказано, няма едно читаво внесено обвинение на висш политик".

Кабинетът "Петков" започнал да оправя и трите недъга, смята още Василев. 

"Това не се хареса на политическата класа, която от 30 години смуче силите на българския народ, фалшифицира изборите, за да краде", допълни той и очерта няколко национални приоритета, съдържащи се в законодателния пакет:

"Преходът към Европа ще завърши с Шенген и еврозоната". Като национална задача - да започнем да борим равенството чрез мерки, които не ощетяват бюджета, бизнесът да бъде освободен от административното бреме и политическия рекет; да запонем да възстановяване справедливостта - разследване на главения прокурор, промените в съдебните закони и др.

"Всичко това не е само условие по плана за възстановяване, за да се вземат едни пари, а е условие да живеем в нормална държава. Тези задачи са изпълними - при желание на НС да приеме една кратка програма и при наличието на редовно праавителство", сложи точката съпредседателят на ПП.

"Ще се фокусираме първо към онези законодателни действия, които могат да изведат пред скоби националните задачи. Тестът е дали това правителство може да свърши нещо по тези задачи", обобщи и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Асен Василев не отговори на въпроса дали партньорите виждат хоризонт на това правителство на малцинството, до местните избори следващата година, например. Посочи само, че е реалистично законодателният пакет да бъде приет (после от ПП се поправиха - поне наченат) до коледните празници. 

За евентуалната си подкрепа ГЕРБ няма да получи нищо, ще работи "на ползу роду", посочи само. Същото ще важи и за доскорошния коалиционен партньор в правителството Петков - БСП.

Василев прекрати пресконференцията и така неотговорени останаха въпроси като: ами ако вашият законодателен пакет бъде предложен от носителя на третия мандат (при провал на първите два), ще дадат ли ПП и ДБ исканата от самите тях сега парламентарна подкрепа. Неофициално, депутати коментираха пред Клуб Z, че отговорът на този въпрос ще зависи от носителя на третия мандат.