Представители на Русия и Украйна са се срещнали в Обединените арабски емирства миналата седмица, за да обсъдят възможността за обмен на военнопленници, който е свързан с възобновяване на руския износ на амоняк за Азия и Африка през украински тръбопровод, предаде Ройтерс, позовавайки се на три източника, запознати със срещата.

Според източниците преговорите са били с посредничеството на арабската държава от Персийския залив и не са включвали ООН въпреки централната роля на световната организация в преговорите по продължаващата инициатива за износ на селскостопански продукти от три украински пристанища на Черно море. Амонякът се използва за производство на азотни торове.

Преговорите имат за цел да премахнат оставащите пречки пред инициативата, удължена миналата седмица, и да облекчат глобалния недостиг на храни чрез деблокиране на украинския и руския износ.

Руски и украински представители са посетили Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства на 17 ноември, където са обсъдили възможността Русия да възобнови износа на амоняк в замяна на размяна на затворници, която ще освободи голям брой украински и руски затворници, са казали източниците.

Посланикът на Украйна в Турция Васил Боднар каза пред Ройтерс, че „освобождаването на нашите военнопленници е част от преговорите за отваряне на руския износ на амоняк“, добавяйки „Разбира се, ние търсим начини да го направим при всяка възможност“. Боднар каза, че не знае дали е имало среща в Обединените арабски емирства.

Путин обяви в сряда, че руски официални лица ще работят за деблокиране на руските торове, блокирани в европейски пристанища, и за възобновяване на износа на амоняк.

Министерството на външните работи на ОАЕ не е отговорило на искане на Ройтерс за коментар.

Лана Нусейбех, заместник-министър на външните работи и международното сътрудничество на Обединените арабски емирства, коментира, че Абу Даби остава твърдо ангажиран да помага за поддържането на комуникационните канали отворени, като насърчава диалога и подкрепя дипломацията за прекратяване на войната в Украйна.

Руското и украинското министерства на отбраната и външните работи също не са отговорили на исканията на Ройтерс за коментар.

На въпрос дали ООН е участвала в преговорите, говорител на организацията е отказал коментар.

Износът на руски амоняк ще става по съществуващ тръбопровод до Черно море.

Тръбопроводът е проектиран да изпомпва до 2,5 милиона тона газ амоняк годишно от региона на Волга в Русия до украинското черноморско пристанище Пивденний, известно като Южни на руски, близо до Одеса, за да бъде транспортиран след това до международни купувачи. Тръбопроводът беше затворен, след като Русия нахлу с войски в Украйна на 24 февруари.

Износът на амоняк не беше част от подновяването на споразумението за зърнения коридор, подкрепено от ООН, което възстанови търговското корабоплаване от Украйна.

Миналата седмица Ребека Гринспан, генерален секретар на агенцията на ООН UNCTAD, която води преговорите за торове, заяви, че е оптимист, че Русия и Украйна могат да се споразумеят за условията за износ на руски амоняк през тръбопровода, без да дава подробности.

Украинският президент Володимир Зеленски публично постави няколко условия, преди да позволи на Русия да възобнови износа на амоняк през тръбопровода, включително размяна на затворници и повторно отваряне на черноморското пристанище Николаев.

Нито Русия, нито Украйна са публикували официални данни за броя на военнопленниците, взети след руската инвазия през февруари. На 29 октомври украинският президент Володимир Зеленски каза, че от март Русия е освободила общо 1031 затворници.

Русия и Украйна публикуваха малко подробности за директни срещи между представители на двете страни след изоставянето на преговорите за прекратяване на огъня през първите седмици след нахлуването в Москва на 24 февруари.

Усилията на Абу Даби следват стъпките на Саудитска Арабия, която постигна дипломатическа победа, гарантираща свободата на чуждестранните бойци, заловени в Украйна през септември.

ОАЕ, подобно на Саудитска Арабия, е член на петролния съюз ОПЕК+, който включва Русия и също поддържа добри връзки с Москва въпреки натиска на Запада да помогне за изолирането на Русия.

Президентът на ОАЕ Мохамед бин Зайед ал Нахаян посети Москва миналия месец, където обсъди с президента Владимир Путин възможността Абу Даби да посредничи при сделка за амоняк, казаха двама от източниците.

Украйна е основен производител на зърнени и маслодайни семена. Русия е най-големият износител на пшеница в света и основен доставчик на торове за световните пазари.

От юли насам Москва многократно заявява, че нейните доставки на зърно и торове, макар и да не са пряко засегнати от санкциите, са ограничени, защото санкциите го правят по-трудно за износителите да обработват плащания или да получават кораби и застраховки.