Японската фармацевтична компания „Astellas“ успешно е тествала ново лекарство за рак на стомаха в рамките на трета фаза на изпитване. Сред приблизително 560 участници активното вещество солбетуксимаб удължава както времето за преживяемост без прогресия на заболяването, така и общото време за преживяемост. „Astellas“ планира скоро да представи подробна информация на специализирана конференция. Експертите очакват първите заявления за одобрение да бъдат подадени през следващата година.

Солбетуксимаб е резултат от изследванията на базираната в Майнц биотехнологична компания „Ganymed“, създадена от основателите на „Biontech“ Озлем Тюрекчи и Угур Сахин през 2002 г. Както и при „Biontech“, финансирането на „Ganymed“ идва основно от предприемачите Андреас и Томас Щрунгман и от фирмата за рисков капитал MIG. През 2016 г. те продават компанията на „Astellas“ за 422 млн. евро.

Одобрението на солбетуксимаб ще бъде потвърждение на стратегията на основателите на „Biontech“ в областта на онкологичните изследвания. Въпреки че през последните две години те станаха известни най-вече с успешната си ваксина срещу ковид, двамата учени всъщност основно правят изследвания за лекарства срещу рак. Новото лекарство се базира на терапията с антитела, която е въведена от Тюрекчи преди 20 години и от тогава се приближават все по-усилено към намирането на лек срещу различни видове рак.