Ще има ли смесено гласуване с хартиени бюлетини и машини? А ще има ли след това правителство в рамките на това Народно събрание?

Тези въпроси са на дневен ред в парламента тази седмица, след като набързо приетият в комисии проект за промяна на Изборния кодекс влезе на второ четене в пленарна зала. ГЕРБ, БСП, ДПС искат гласоподавателите да имат избор - да гласуват с хартия или машина, а на обсъждане подлежат и безброй други промени, които заплашват да превърнат машините за милиони в особено скъпи принтери.

Същевременно на заден фон още вървят преговори за съставяне на правителство - ПП и ДБ дори обявиха готовност да направят кабинет на малцинството с втория мандат, още преди първият да е даден на ГЕРБ.

Свързани ли са двете теми? Заради това ли Борисов сякаш влезе в конфликт със собствените си депутати? Тези и други въпроси обсъждаме с парламентарния репортер на Клуб Z Пламена Игнатова.

"Самият факт, че това се оказва най-важният законопроект за това Народно събрание е достатъчно показателен", смята тя. "На Борисов просто не му се хареса тази имиджова щета, която започна да търпи с пришпорването и особено това 18-часово заседание на правната комисия."

Достатъчни ли са обаче протестите и бойкотът от две партии, за да отстъпи Борисов, който променя мнението си по темата почти всеки ден? Биха ли отстъпили ПП и ДБ? Или изборите в началото на следващата година са ни гарантирани?

Гледайте целият разговор в новия, 104-ти епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.