Иран арестува бивш футболен национал заради критиките му към правителството, докато властите се борят с масовите протести в страната, предаде АП.

Това става и малко след началото на Световното, тимът на Иран стартира с 2:6 срещу Англия, а днес играе с Уелс от 12 часа. Преди двубоя с “трите лъва” персите отказаха да пеят химна, а в изявления изразяват подкрепа за каузата на протестите.

Две информационни агенции съобщиха, че Вориа Гафури, който не попадна в състава за Мондиала, е арестуван за „обида на националния отбор по футбол и пропаганда срещу правителството“.

Гафури е критик на властите през цялата си кариера - заради забраната жените да посещават футболни мачове в страната. Както и срещу конфронтационната външна политика на Иран, която доведе до западни санкции.

Съвсем наскоро той изрази съчувствие към семейството на 22-годишна жена, чиято смърт разпали последните протести. През последните дни Гафури също така призова за прекратяване на насилственото потушаване на протестите в западния кюрдски регион на Иран.

Гафури е от кюрдското малцинство в Иран. Футболната федерация на страната не даде отговор дали това и критичното му отношение са повлияли да не попадне в националния отбор на Мондиала. Той играе за отбора на “Хузестан Фулад” в югозападния град Ахваз.

Мачовете днес, 25 ноември

Програмата откриват Уелс и Иран от 12 ч. “Драконите” направиха 1:1 срещу САЩ на старта. В най-интересния двубой за деня янките се изправят на Англия от 21 часа.

Другите две срещи са от група А - от 15:00 ч Катар - Сенегал и от 18 ч. Нидерландия - Еквадор.

Така започва второто завъртане от първата фаза на шампионата. Играчите от "ниската земя" и еквадорците спечелиха първите се срещи с по 2:0, съответно срещу Сенегал и тима на домакините.