Освен динамичен таван цените на газа трябва да имат и долен праг, за да не падат под такова ниво, че търговците да загубят интерес да продават газ в Европа.

Това заяви за Клуб Z Йозеф Сикела – министър на индустрията и търговията на Чехия, която в момента е ротационен председател на ЕС. Вчера той ръководи извънредния Съвет „Енергетика“ в Брюксел.

Министрите на енергетиката от страните членки водиха разгорещени дискусии, но така и не се разбраха за тавана. 

„Нашата роля като председателство е най-вече да насочваме дискусиите така, че да постигнем резултат, при който преобладаващата част в един съвършен свят, т.е. всички страни, биха се съгласили. Едно е за какво настояват страните, друго е върху какво може да се преговаря и кое е реалистично“, коментира Сикела.

По думите му не е бил обсъждан фиксиран ценови таван.

Българският министърът на енергетиката Росен Христов заяви вчера, че според него добър вариант за таван би бил 250 лева за мегаватчас, а оптималният – под 200. Европейската комисия предложи във вторник той да бъде  275 евро.

Министрите не са дискутирали думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че Русия няма да продава газ и петрол на страните, които налагат ценови таван.

Европейската комисия изобщо не е давала знак, че ще направи ново предложение за таван на цените на газа, заяви днес нейният говорител Ерик Мамер в отговор на въпрос по повод публикации в медиите.

Комисията никога не е обсъждала и пълна забрана на руски газ за европейския пазар, отговори Мамер на друг въпрос. Вчера Съветът на ЕС реши да изключи руския газ от съвместното закупуване, предвидено от одобреното предложение за регламент.

Комисията ще представи първите си идеи за дългосрочни реформи на енергийния пазар в ЕС до края на тази година, а в началото на следващата - конкретни законодателни предложения в тази насока.