Идеалният вариант за България е ценови таван на газа под 200 лева за мегаватчас, заяви в отговор на въпрос на Клуб Z служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Той разговаря с български журналисти след заседанието на извънредния Съвет „Енергетика“ в Брюксел.

Министрите така и не се разбраха за ценови таван. Преди два дни Европейската комисия предложи той да бъде 275 евро за мегаватчас.

Нов извънреден Съвет „Енергетика“ е насрочен за 13 декември в Брюксел. Това е станало по предложение на България и още около 15 страни членки, изтъкна Христов. Тогава се очаква да бъдат приети три мерки в пакет. Най-важната е ценовият таван на газа. За другите две министрите са се разбрали. Втората е мярката за солидарност, включваща платформа за съвместно закупуване на газ. А третата е ускоряване, т. е. облекчаване на правилата за въвеждане в експлоатация на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

„Лично на нас (на България – б.р.) не ни харесва таванът. Първо, той не е динамичен, а е фиксирана величина. Второ, тя е фиксирана на такова високо ниво, че не би се задействала дори при кризисни ситуации, които имахме през август и септември“, каза министърът.

На същото мнение по думите му са Белгия, която е и инициатор на идеята, Франция, съседните ни Гърция и Румъния и други членки. Разликите са, че някои от тях искат динамичен, други – статичен таван.

За България най-приемлив е динамичният таван, категоричен бе министърът на енергетиката. Той трябва да бъде привързан към световните борси, така че европейските цени да бъдат на едно ниво с всички останали. Това ще даде на страната ни възможност да контролира цените. Освен това ще бъде елиминирана възможността за внедряване на прекалено ниска цена, която да отблъсне доставчиците и с която да бъде предизикан недостиг.

„Ние гоним по-нисък таван от предложения от Комисията. В момента той е 120 евро, а миналия месец беше 100. Няма смисъл да се приема таван от 275 евро, което е два пъти над сегашните нива. Освен това очакванията са зимните месеци той да достигне примерно 130 евро, което прави увеличение само от 10 на сто, и после лятото пак да падне. Няма никакви очаквания нито от пазара, нито от анализаторите да стигне такива нива“, коментира Христов.

И допълни, че недостижимият таван от 275 евро дава грешна индикация на доставчиците, че сме готови да плащаме такива цени.

„За индустрията в България всичко над 250 лева за мегаватчас не е приемливо. Ние гоним доставки под тази сума“, обобщи той.

Национализация не е на дневен ред, има много други варианти, отговори Росен Христов на журналистически въпрос за предложенията за промяна на собствеността на рафинерията в Бургас.

„Не мисля, че това е сериозна тема за обсъждане. Национализации се правиха по други времена. Ако „Лукойл” изостави рафинерията и не е в състояние да произвежда, тогава ще се търсят варианти някой друг да поеме управлението”, посочи той.

В момента се работи за възобновяване на проекта за нефтопровода между Бургас и Александруполис, за да се обезпечат алтернативни доставки на петрол. Това обаче ще отнеме години. Затова трябва да бъдат намерени решения рафинерията да работи.

„За да има евтини горива в България, рафинерията в България трябва да работи. Затова трябва да договорим такива условия, че да имаме собствено производство. Гледам, че въпросът започва да се политизира, но трябва да се мисли практично и да се гледат интересите на българските граждани”, каза Христов.