САЩ посъветвали Полша да не изпраща изтребители МиГ-29 в Украйна през май тази година след договорка с Китай. Това пише  консервативното издание The Spectator, позовавайки се на източници, близки до ръководството на КНР.

Според източник на медията Вашингтон и Пекин са се договорили, че ако САЩ не позволят изпращането на полски изтребители в Киев, то Китай ще направи всичко възможно да "неутрализира ядрената заплаха" на Русия на оперативно ниво.

"Проработи. Съединените щати решиха, че няма нужда да се доставят самолети", обяснил той.

Изданието припомня, че първоначално САЩ са подкрепили предложението за прехвърляне на МиГ-29 от Полша в замяна на по-модерни западни изтребители за Варшава. Малко след това обаче Вашингтон рязко промени позицията си, като определи идеята за "неприемлива".

Договорката между КНР и Съединените щати се потвърждава косвено и от факта, че страните от НАТО предават голям брой оръжия на украинската армия, но задържат доставките на бойни самолети, хеликоптери, танкове и ракети с голям обсег.

На 6 март държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че страните от алианса са получили разрешение да изпратят изтребители в Украйна на фона на пълномащабна руска инвазия. Той също така отбеляза, че САЩ преговарят с Полша за това какво може да направи НАТО, за да отговори на нейните нужди, ако решат да осигурят изтребители на украинците.

Администрацията на Байдън първоначално посочи, че МиГ-29, които се намират в Полша, могат да бъдат прехвърлени в Украйна за осигуряване на въздушна подкрепа. Вместо това обаче Пентагонът ги изпрати в американска база в Германия, посочвайки, че самолетите не са най-ефективното оръжие и че изпращането им в Украйна може да доведе до "висок риск" от ескалация на войната.

По-късно и Варшава оповести, че няма да прехвърля бойните си самолети в Украйна.

На 9 март говорителят на Пентагона Джон Кърби окончателно отхвърли идеята да се предоставят полски изтребители на украинските защитници.