Бивши съотборници на Диего Марадона в националния отбор на Аржентина се събраха днес в Катар и отдадоха почит на величието на втората годишнина от смъртта му, съобщава агенция Ройтерс. Той почина на 25 ноември 2020-а на 60-годишна възраст.

Марадона е автор на някои от най-незабравимите моменти в историята на световни финали. Първият му Мондиал беше през 1982 г., когато "албиселесте" сдаде титлата. През 1986 г. той качи тима си на големия връх, като във всеки мач правеше разликата. Помнят головете срещу Англия - Божията ръка и рейда, с който вкара за 2:0.

През 1990 г. Аржентина стигна до финала - отново до голяма степен благодарение на Марадона, където загуби от Германия. А четири години по-късно даде положителна проба за кокаин в САЩ - точно преди мача с България.

В Доха бившите съотборници на Дон Диего се събраха край "КОНМЕБОЛ Дърво на мечтите", обособена зона за привърженици на футбола в Южна Америка. На събитието присъства и президентът на ФИФА Джани Инфантино.

"Не трябва само да отдаваме почит, но и да отбелязваме личността и футболиста Диего Марадона. Трябва да има такъв ден на всяко Световно първенство в бъдеще", заяви Инфантино. 

Рикардо Джусти, който игра с Марадона на финалите на Световното през 1986-а и 1990 г., е на мнение, че е невъзможно да бъде сравняван с настоящата голяма звезда на аржентинския футбол Лионел Меси. Последният вкара при загубата срещу Саудитска Арабия с 1:2 онзи ден и стана първият аржентинец с голове на четири различни Световни първенства.

"Не можем да ги сравняваме, защото няма как да кажем кой от двамата е по-добър от другия. Те са много различни, но и двамата са гении, а и двамата са аржентинци. Трябва да се радваме, че сме ги гледали", заяви той.

Хорхе Буручага, който вкара победния гол на финала през 1986-а за 3:2 срещу Германия, е категоричен, че Аржентина не може да си позволи грешки в последните два мача от група "С".

"Надявам се утре Меси да изиграе голям мач, както всъщност искат всички. Днес обаче отдаваме почит на Диего и това е най-малкото, което можем да направим за този футболен гений, който докосна сърцата на толкова много хора", заяви Буручага.