Разширяването на Шенгенското пространство не означава по-малко, а повече контрол по границите на ЕС.

Такова послание отправи до скептиците в отговор на въпрос на Клуб Z Маргаритис Схинас – зам.-председател на Европейската комисия за насърчаването на европейсккия начин на живот.

Той говори след заседанието на извънредния Съвет „Вътрешни работи“ в Брюксел. Той бе посветен на маршрутите на нелегалната миграция, най-вече на този през Западните Балкани.

Въпросът за разширяването на Шенген не бе тема на Съвета, но българският вътрешен министър Иван Демерджиев проведе двустранни срещи с австрийския си колега Герхард Карнер и шведската министърка по миграцията Мария Малмер Стеренгард. Австрия заяви, че смята да блокира присъединяването на България и Румъния към Шенген. Същото намерение имат и двете най-големи партии в Швеция.

„Изпращам послание до тези, които се съмняват в оценката на Комисията, че България, Румъния и Хърватия са готови за Шенгенското пространство. Те са готови от много години насам и направиха повече от това, което правят много страни членки. Ще помоля съмняващите се да помислят отново и внимателно. Защото обратно на това, които някои сили се опитват да внушат, че разширяването на Шенген означава по-малко контрол, от моя гледна точка то ще означава повече и по-добър контрол. Ще има повече безопасност. Разширяването на външната граница и стабилният контрол от страна на ентусиазирани „млади“ членки, които са наясно с отговорностите, ще даде резултат“, каза Схинас.

Той призова да изчакаме и да видим какво ще стане на 8 декември. Тогава редовният Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ трябва да гласува за присъединяването на трите държави.

Разширяването на Шенген е сред главните приоритети на чешкото председателство на ЕС от самото му начало, припомни вътрешния министър на страната Вит Ракушан.

Австрия предложи по време на Съвета пет мерки за намаляване на нелегалната миграция по балканския път. В отговор на журналистически въпрос Маргаритис Схинас заяви, че в ЕК харесват идеите. До началото на декември Комисията вероятно ще предложи план за действие по отношение този миграционен маршрут.