Нито Австрия, нито Швеция са заявили категорични позиции срещу присъединяването ни към Шенген, заяви пред български журналисти в Брюксел служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Той говори преди започването на извънредния Съвет „Вътрешни работи“.

Двете страни имат свои позиции, допълни Демерджиев. Те искат информация, време, както и дебат. Необходими са и решения на съответните органи. В Швеция това е парламентът.

Министърът разговарял с австрийския си колега Герхард Карнер и шведската министърка на миграцията Мария Малмер Стенергард, която замества вътрешния министър. 

„Австрийците казаха, че нямат нищо против България. Много добре виждат усилията ни и ги оценяват. Искат да се проведе диалог с Европейската комисия и след него ще вземат окончателно решение“, каза Демерджиев в отговор на въпрос на Клуб Z.

Близо 30 000 мигранти в Австрия, нерегистрирани в страните през които са минали, са дошли през Бългтария и Сърбия, става ясно от думите на австрийски дипломат, цитиран от „Политико“.

„Няма такава категорична статистика, - коментира министър Демерджиев по молба на Клуб Z. - Това са по-скоро спекулации. Имайте предвид, че в Сърбия миграционните потоци се смесват и оттам вече произходът на мигрантите е трудно установим. През октомври австрийският ми колега ясно ми каза, че най-много са гражданите на Индия и Бурунди. Те определено не идват по маршрута, който охранява България.“

Същевременно страната ни е отправила покана за разговор до шведския правосъден министър, който е компетентният човек по въпроса в скандинавската страна. 

Идната седмица Демерджиев и външният министър Николай Милков ще бъдат в Хага. Те ще разговарят с представители на Нидерландия, която също е против влизането ни в Шенген. Двамата ще се срещнат и с вътрешната министърка Ханке Бройнс Слот.

Усилията на България са насочени всичко да се случи до 8 декември, когато Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ трябва да вземе решение по въпроса за присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенгенското пространство.

Еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон посъветвала страната ни да положи всички усилия до ключовата дата.

„Ще водим водим диалог и вярваме, че ще постигнем успех“, обобщи Демерджиев.

Шенген обаче няма да бъде тема на днешния Съвет, каза вътрешният министър. Той и колегите му ще обсъждат нов план за действие по отношение на миграцията през Западните Балкани.

България се справя доста добре на фона на другите маршрути, където има значителен ръст, похвали се Демерджиев. Страната ни обаче иска помощ в две насоки. Едната е финансова, а другата – по линия на агенцията за охрана на външните граници Фронтекс и включване на сили от страните членки, които да подпомагат тази охрана.

„Нашата позиция е категорична. Усилията трябва да бъдат насочени към опазването на външните граници на ЕС, респективно на Шенген, а не по възстановяване на границите вътре в Шенген, което е крачка назад“, заключи служебният МВР-шеф.