Катарски фенове носеха десетки изображения на бившия германски национал Месут Йозил по време на снощния мач между Испания и Маншафта (1:1) на Мондиала.

Това бе техният начин да отвърнат на германците, които дни по-рано позираха на снимката преди двубоя с Япония със запушени усти. Така Томас Мюлер и компания протестираха срещу ФИФА, която ултиматимно заяви, че който отбор излезе с лента в подкрепа на LGBTQ+, капитанът ще получи жълт картон.

Според световните агенции катарците напомнят за скандала с Йозил, който след провала на германците на Световното в Русия се оттегли от националния отбор с пространно писмо, публикувано в социалните мрежи.

В него халфът обяви, че си тръгва, тъй като е бил "нежелан" и че е чувствал "расизъм и неуважение" към себе си. Също така е критикуван повече от останалите, когато отборът не печели и не постига успехи, и т.н. и т.н.

Той отказа да разговаря с тогавашния селекционер Йоахим Льов, както и с шефове на Германския футболен съюз. Оттогава не е обличал екипа на Маншафта. На 34 г. Йозил играе за "Истанбул Башакшехир" след неуспешен сезон в гранда "Фенербахче".

На изображенията на катарците световният шампион от 2014 г. намига.