"Решение на политическата криза без участието на "Демократична България" във формулата, и това го казваме още от ден първи на изборите, няма да се намери. ДБ е ключът и ако те не влязат в ролята си на ключ за решаване на политическата криза, просто ще се намери друг ключ на следващите избори."

Това заяви пред Нова тв депутатът от ГЕРБ Тома Биков, като обаче не се разбра как вижда ролята на дясната коалиция, която има 20 народни представители, като в същото време Биков обяви отказ от всякакви разговори с "Продължаваме промяната". "Ами аз мисля, че няма смисъл да се говори изобщо с тях", посочи Биков за ПП.

"Ако политиеската криза се решаваше само с аритметика, щяхме да сме я решили отдавна. Въпросът е, че тя се решава със символни жестове, с лекуване на раните, на дълбоките причини, които са я причинили.

За трайно решаване на политическата криза е необходимо формации, които са били в тежък конфликт, да участват заедно в управлението, колкото и да ви звучи това...

Мисля че конструкция, която оставя ДБ извън управлението на страната, ще бъде нестабилна", допълни депутатът на Бойко Борисов, пак без стане ясно как все пак вижда математическото уравнение със задължителното участие на ДБ.

Защо ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" да е единствената възможност за съставяне на правителство, попита Биков в отговор на изчисленията на водещата за алтернативата с третия мандат.

Неизменно бе попитан и за пришпорените от ГЕРБ, БСП и ДПС изменения в Изборния кодекс и предложението на партията му машините да станат "принтери" като разписките от тях се отчитат ръчно от членовете на секционните комисии, а не само да се проверява отговаря ли броят им на машинния протокол. Водещите припомниха, че от ДПС и БСП са показали няколко протокола с разминаване от по един-два гласа за броя на разписките (като не е ясно дали това е плод на човешка грешка или машината е виновна, б.р.) и попитаха как тези няколко грешки се отнасят към множеството, които сме свикнали да виждаме назад в годините. За целта помолиха Биков да опита да разчете един надраскан и преправян стар протокол на СИК, който се оказа нечетивен и затрудни депутата. И разговорът изглеждаше горе-долу така:

- Това не мога да го разбера. Какво искате да ви кажа. Това ли е разговорът за изборите? Изборите се правят от над 100 000 души. От тях ...

- Може ли моят глас да не е част от онзи протокол?

- Може да, защо да не може? (...) Аз да ви кажа честно, мисля че сме напът да разрушим доверието във всичко - машини, хартии и всичко останало. Първо извадихме доверието от хартията, сега от машината, после ще вкараме някакви нови машини.

Биков обаче не бе така категоричен като председателя на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ), който вчера обяви, че с местните избори догодина ще гласуваме с хартия, която ще се отчита от скенер - каквото е предложението на ДПС, отхвърлено иначе от правната комисия.