Изглежда ще бъдат подкрепени доказаните в САЩ и Великобритания сканиращи устройства.

Това обяви председателят на комисията по правни въпроси в парламента Радомир Чолаков (ГЕРБ) в интервю за националното радио.

От думите му се разбра, че скенерите ще бъдат закупени за местните избори през октомври 2023 г., ще бъдат извадени от изборния процес сегашните машини и ще се гласува с хартиена бюлетина. Това е предложението на ДПС, очевидно в момента подкрепяно и от партията на Бойко Борисов.

А сегашните промени в Изборния кодекс се правели в случай, че няма правителство - да се гласува смесено - и с машина, и с бюлетина, при предсрочните парламентарни избори, които изглеждат все по-вероятни.

Любопитното е, че предложението на ДПС не бе възприето от комисията, водена от Чолаков, по време на онова 18-часово заседание, на което бе решено по предложение на ГЕРБ и подкрепено от партньорите йм БСП и ДПС, машините да се превърнат в "принтери", а хартията да се завърне в големите секции. Любопитното е, че малко по-рано днес през деня лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ многозначително посочи, че нищо не е решено докато не се гласува окончателно в зала и сканиращите устройства с хартиено гласуване може да минат. А преди време депутатът от Движението Йордан Цонев се закани, че сегашните машини няма да бъдат повече допуснати до избори. Иначе Движението не за първи път предлага сканиращи устройства, но досега от ГЕРБ никога не са възприемали този подход при гласуването. Даже преди няколко дни Борисов обяви, че машините са много добри - нямало лоша "Борисовка".

"Доверието в тези (сегашните машини) беше окончателно погубено онази нощ. Това е, съжалявам", заяви още председателят на правната комисия, като не стана ясно чие доверие и как точно е било загубено, като няма данни за това колко хора не вярват на устройствата и поради тази причина не гласуват.

Самият Чолаков не знаел колко ще струват въпросните сканиращи устройства, призна. Пак любопитното е, че до вчера тезата на лидера Борисов бе, че и машините, и софтуерът трябва да са произведени в България.

"Те, ако бъдат приети, ще бъдат въведени за местните избори, което значи че има достатъчно време да бъдат поръчани, закупени, тествани и всичко.

А ако има правителство сега, няма и да се гласува смесено и тази дискусия е излишна", заяви още Чолаков.