Чужденците в Германия да получават германско гражданство по-лесно и по-рано. Проектозаконът за това е готов и ще бъде изпратен  за обсъждане на отговорните министерства, заяви министърката на вътрешните работи Нанси Фезер.

Според проектозакона ще бъде по-лесно за хората, които вече живеят в Германия от няколко години, да станат германски граждани. Вместо досегашните осем години, чужденците ще могат да получат германско гражданство само след пет години пребиваване в Германия.

В случай на "особени постижения в областта на интеграцията" това би трябвало да е възможно дори след три години - например ако имигрантите са показали особени академични или професионални постижения, доброволен ангажимент или имат особено добри езикови умения. Децата, родени в Германия от родители чужденци, трябва автоматично да получаватт германско гражданство, ако единият от родителите вече е имал "законно обичайно местопребиваване" в Германия в продължение на пет години. Досега това се случваше само след осем години.

За възрастните хора над 67 години Фейзер иска да премахне формалното доказване на езикови умения, което се изискваше досега. Вместо това в бъдеще ще бъде достатъчна "способността за устно общуване". Досегашният тест за познания за Германия също ще отпадне за тази група. Притежаването на няколко гражданства ще стане много по-лесно с реформата.

Според министърката на вътрешните работи планираните улеснения трябва да бъдат и стимул. „Смятам, че съкращаването на сроковете е стимул за интеграция“, заяви Файзер. Те са стимул за по-бързото изучаване на езика, каза тя и добави, че трябва да се отдаде специално признание и на тези, които в свободното си време извършват доброволна работа за другите.

 Турската общност приветства планираната реформа. Коалиционният партньор на социалдемократите – либералната Свободно-демократическа партия обаче се противопостави на плановете за улесняване на натурализирането. „Гражданството трябва да стои в края на интеграционния процес, а не в началото му. За да се премине към улесняване на даването на паспорт, първо трябва да се постигне успех в борбата с нелегалната имиграция, а това не е така“, посочиха либералите. Те заявиха, че с тях този проектозакон няма да бъде приет.