САЩ засега не смятат да обявяват Русия за терористична държава, заяви посланичката на страната в НАТО Джулиан Смит.

Тя даде телефонен брифинг за журналисти в Брюксел. Смит говори от Букурещ, където днес започва двудневната среща на външните министри от страните членки на пакта.

„Усещането във Вашингтон е, че това наистина не е необходимо в момента и че всъщност то би могло да бъде контрапродуктивно в смисъл, че може да попречи или намали способността ни било да пратим хуманитарна помощ в Украйна, било да изкараме част от зърното от Украйна“, каза тя в отговор на журналистически въпрос.

По тази причина според Смит фокусът на САЩ в работата с партньорите и съюзниците по света е да се прибягва до санкции и да бъдат намирани начини за допълнителни наказателни мерки. Така ще бъде оказван допълнителен натиск върху руския президент Путин и по-голям кръг държавни представители, на неговия режима в Москва. Също така обаче трябва да бъдат потърсени пътища за истински натиск върху руската икономика и как да се попречи на руската армия да изгражда нови способности след началото на войната в Украйна.

Фокусът е комбинация от санкции, контрол върху износа и т. н. Джулиан Смит не вижда никакво движение в САЩ към определяне на Русия за терористична държава.

Тя бе обявена за такава от Парламентарната асамблея на НАТО. Миналата седмица Европейският парламент призова в резолюция страните членки на ЕС да обявят Русия за спонсор на тероризма.

НАТО търси начини за засилване на сътрудничеството и партньорството с Молдова, каза още посланичката. Външният министър на страната заедно с колегите му от Украйна и Грузия ще участват в срещата в Букурещ. И трите страни са партньори на алианса.

Малка страна като Молдова може сериозно да пострада от руските удари по украинската ключова инфраструктура. Особено е уязвима електрическата мрежа, която е свързана с тази на Украйна.