Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква външните министри от страните членки да одобрят осигуряването на допълнителна помощ за Украйна с горива и медицински средства.

Въпросът ще бъде една от главните теми на срещата им в Букурещ на 29 и 30 ноември.

„Всички плащаме цената на войната. Но тя е в пари. Докато украинците плащат с кръвта си. Ако оставим Путин да спечели, всички ще платят много по-скъпо за много години напред. Той и други авторитарни ръководители могат да решат, че могат да постигат целите си силово, и така светът ще стане по-опасен“, изтъкна Столтенберг.

Той е убеден, че няма да има траен мир, ако агресорът победи и ако подтисничеството и автокрацията надделеят над свободата и демокрацията.

„Повечето войни приключват на масата за преговори, но преговорите зависят от събитията на бойното поле“, допълни генералният секретар.

И увери, че НАТО ще продължи да подкрепя Украйна, докато е необходимо, и няма да отстъпи.

Столтенберг приветства оказаната досега военна помощ от съюзниците. В Букурещ обаче той ще поиска нейното увеличаване.

Външните министри ще обсъдят и как да бъде засилена защитата на Грузия, Молдова, както и на Борса и Херцеговина.

Сред основните теми ще бъде и заплахата от Китай. Столтенберг изтъкна, че Китай не е враг, но напоследък там се наблюдава модернизиране на въоръжаването, засилване на присъствието от Арктика до Балканите, както и получаване на контрол върху чужди ключови инфраструктури.

На срещата в Букурещ ще бъде оценена зависимостта на страните от пакта от Китай и други авторитарни режими. Войната в Украйна е показала зависимостта им от руския газ.

Столтенберг не посочи срок за окончателното присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО. Но заяви, че е време да бъде приключена ратификацията на членството им.