Русия вече не е терористична държава, а „само“ спонсор на тероризма и използва терористични средства във войната срещу Украйна..

Така поне звучи последният вариант на резолюцията на Европейския парламент, която бе одобрена днес в Страсбург. Тя бе приета с 494 гласа "за", 58 "против" и 44 "въздържал се".

В крайна сметка от общо пет проекта остана един, който съчетава вариантите на Европейската народна партия (ЕНП), либералите от „Обнови Европа“ (ОЕ) и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Съвносители са и 8 евродепутати социалисти, но от свое име, а не на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

И петимата български евродепутати от БСП гласуваха "против". Резолюцията бе подкрепена от десет наши представители. Не са гласували Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) и Андрей Слабаков (ВМРО/ЕКР).

Само 12 евросоциалисти са "против", става ясно от поименния вот. Най-много противници резолюцията е събрала сред крайно дясната група "Идентичност и демокрация" (ИД) и крайната левица.

Резолюцията обаче е донякъде омекотена. Отпадна предложената от ЕКР точка, в която евродепутатите обявяват Русия за терористична държава. Няма го и искането на ЕНП в списъка на ЕС на терористичните организации да бъдат включени представените в Думата партии начело с „Единна Русия“ на президента Владимир Путин. Руският държавен глава не е споменат никъде във финалния текст.

Остана призивът на евродепутатите страните членки (Съветът на ЕС) да включат в антитерористичния списък на Съюза руската паравоенна групировка „Вагнер", базирания в Чечения 141-ви специален моторизиран полк, известен още като "Кадировците", и други въоръжени групировки, милиции и марионетни сили, финансирани от Русия.

В момента ЕС не може официално да определи държави за спонсори на тероризма, Затова Парламентът призовава Съюза и страните членки да въведат подходяща правна рамка и да обмислят добавянето на Русия в такъв списък. 

От окончателния текст липсват и приписваните на агенти на кремълските служби взривове в складове за боеприпаси у нас, но пък са останали експлозиите в Чехия. Тези инциденти се съдържаха в предложението на ЕКР.

Българският консерватор Ангел Джамбазки (ВМРО) вече не е сред вносителите на проекторезолюцията, макар да бе сред авторите на текста на ЕКР.

Остават обаче други двама български вносители – Андрей Ковачев и Александър Йорданов (ГЕРБ/ЕНП).

БСП: Текстът развързва ръцете на Путин

Голяма част от евродепутатите социалисти ще подкрепят резолюцията, споделиха пред Клуб Z източници от парламентарната им група. Така и стана.

На същото мнение бе Петър Витанов – председател на българската делегация в групата на СиД. Той допълни, че има разделение по въпроса вътре в самите делегации на Германия, Италия, Испания и Португалия. Но според него съотношението е 60 на 40 или дори 70 на 30 в полза на резолюцията.

Потърсен за коментар преди вота, Витанов обаче бе категоричен, че нито един от петимата български евродепутати от БСП обаче няма да я подкрепи.

По думите му в правната терминология, която европейските страни са възприели, не съществува „държава спонсор на тероризма“ или „терористична държава“. Тези термини са заимствани от САЩ и Канада. В Европа има „военни престъпления“, „военна агресия“ и „война против човечеството“.

„Второ, когато наречеш една държава „терористична“, това означава, че торпилираш всякакви опити да преговаряш с нея, защото кое правителство преговаря с терористи? Според мен това приключва всякакви опити за преговорен процес. А в крайна сметка ЕС е основан на мира. Не може в тази резолюции да няма нито дума за мир, преговори и деескалация на напрежението“, продължи Витанов.

Той също така смята, че е нелепо първо една държава да бъде обявена за терористична, а после да бъде създадена правна рамка, която да въведе такова понятие.

„В крайна сметка с тази тежка реторика се развързват ръцете на Путин и се влиза в неговия наратив. Обяви го за терорист и ще му развържеш ръцете да прави каквото си пожелае в Украйна“, смята шефът на българските евросоциалисти.

Той не е съгласен и с нови санкции, защото от тях страдали най-вече европейските държави. А това става най-вече в момент, в който САЩ сякаш търсят контакти с Русия. 

Петър Витанов е и срещу моменталното ембарго за внос на всякакви горива от Русия. Това би обрекло България. Акопък бъде забранена търговията с уран, евродепутатът не знае от къде ще вземаме ядрено гориво.

Всички са за подпомагане на Украйна, каза Витанов по повод предложението на Европейската комисия страната да получи общо 18 милиарда евро за 2023 г. Важно е обаче да се знае откъде идват тези пари и за чия сметка ще бъдат. Помощта не трябва да бъде от съществуващите програми.

От БСП не са съгласни и с начина на осъждането на Русия за окупирането на Запорожката АЕЦ:

„Според мен трябва да се добави поне едно изречение, свързано с нейния обстрел. За мен няма съмнение откъде иде той. И Украйна според мен се опитва да предизвика сериозен инцидент, свързан с централата. Русия трябва да отстъпи – това е ясно. Но трябва и да се избягват всички опити от двете страни да си играят с огъня.“

Витанов смята, че „по-скоро Русия не е страната, самовзривила тръбите“ на „Северен поток“. Той цитира думи на свои неназовани колеги.

Накрая евродепутатът заяви, че се прави опит за пренаписване на историята. Така той тълкува искането на дебат за престъпленията на съветския режим.