"Аз вече не знам с кого да говоря - Борисов се появява по телевизора и казва: "Трябва да има диалог и компромис за Изборния кодекс", Деси Атанасова се появява в парламента и казва, че няма да има диалог и компромис."

Това заяви пред Нова тв съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в коментар за скорострелните изменения в законодателството, прокарани от "Хартиената коалиция" ГЕРБ, ДПС и БСП. Иванов визира факта, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след онова 18-часово заседание на правната комисия в парламента, на което машините бяха превърнати в "принтери" и последвалият протест, обяви в едно "живо", че измененията трябва да се дебатират поне седмица-две преди да влязат в зала. А ден по-късно "Хартиената коалиция" пришпори процеса и започна разглеждане на второ четене.

"Сериозно обмисляме в бюджета да предложим курсове за елементарна компютърна грамотност за депутатите", заяви в тази връзка Иванов, визирайки говоренето на "Хартиената коалиция" за "вълшебни флашки" и манипулации с машинния вот.

По думите му това, което ГЕРБ, ДПС и БСП правят е да рушат изобщо идеята, че модерни технологии може да се използват в администрацията. И попита дали след цялото това говорене човек ще използва онлайн услугите на държавата, където също някой някога е написал код и има флаш памети.

След което допълни, че разговор за измененията трябва да има, "не може да стане в зала по някакъв вменяем начин".

Иванов коментира и вчерашното изказване на депутата от ГЕРБ Тома Биков, че ДБ била "ключът" към съставянето на правителство, като същевременно Биков отрече възможност за каквито и да е било разговори с "Продължаваме промяната". Той посочи още, че трябвало да се излекуват раните от миналото, за да има управление.

"Това говорене е абсолютно вярно. Да, трябва да има лекуване на дълбоките причини. Без ДБ не може да има управление, което да може да придвижи страната напред чрез смели реформи.

За мен това говорене, за съжаление, не е израз на сериозно намерение да се търси някаква формула да се произведе такова управление, за каквото аз говоря. По-скоро е опит да се прехвърли върху нас отговорността за първия мандат, тъй като ГЕРБ вижда, че той няма как да се случи. И все повече подозирам, че е търсене на алиби за това, че те вървят към сглобка във формата, в който избраха Вежди Рашидов, или стана известен като "Хартиената коалиция".

Нашата диагноза за дълбоките причини е дълбоката корупция. И рецептата е съдебната реформа. Защо казваме, че това на ГЕРБ са димни завеси - защото казваме, който иска да говори с нас за подкрепа, разговорът за нас започва през съдебната реформа. Два месеца няма такива разговори."