Само военна загуба на Русия ще реши този конфликт. Това обяви шведският външен министър Тобиас Билстрьом на интервю за литовската обществена медия LRT.

Изявлението му се отклонява от традиционно абвивалентните изказвания на чуждестранните съюзници на Украйна, които призовават да се намери изход от конфликта по пътя на дипломацията, пък било то и след като украинците дадат "зелена светлина".

"Готови сме да правим още и още. В края на краищата ние помагаме на Украйна, а Украйна помага на всички нас да победим Русия. Само чрез военна победа ще осигурим мир и стабилност в бъдеще. Териториалната цялост на Украйна трябва да бъде възстановена. И правителството на Украйна трябва да има последната дума във всичко това. Но в крайна сметка военното поражение на Русия е единственото нещо, което ще реши този конфликт", каза Билстрьом.

Министърът отбеляза, че поражение на Украйна би било сигнал за всички авторитарни държави, че войната все още е възможен, макар и остарял начин за постигане на политически цели.

"Би било напълно неприемливо. Швеция... наистина е много миролюбива страна. Но веднага разпознаваме войните, които трябва да спечелим", подчерта Билстрьом.

На 16 ноември Швеция обяви пакет от военна помощ за Украйна на стойност 720 милиона шведски крони (около 130 мил. лева). Той включва системи за противовъздушна отбрана, превозни средства, зимно оборудване и други.