Селекционерът на националния отбор на САЩ Грег Берхалтер се извини на Иран заради това, че в социалните мрежи на отбора се публикува класиране, като знамето на Ислямската република е без герб.

Това стана на пресконференция, на която ирански журналисти опитаха да го провокират.

Срещата в група В на Световното между САЩ и Иран тази вечер има решителен характер за излизане от групата, но е с допълнителен заряд заради политическите противоречия между двете страни.

"Играчите и щабът нямаха представа какво публикува нашият пресцентър в социалните медии. Понякога тези неща са извън нашия контрол. Можем само да се извиним от името на играчите и щаба. Нашите мисли са с иранския народ, но трябва изцяло да се съсредоточим върху предстоящия мач", каза Берхалтер.

"За нас това е само футболен мач срещу добър отбор. Нищо повече от това. Това е мач с важно значение, защото и двата отбора отчаяно искат да преминат в следващия кръг", добави той.

Американската федерация по футбол обяви в изявление ден по-рано, че е решила да се откаже от официалния флаг в профилите в социалните медии, за да демонстрира „подкрепа за жените в Иран, борещи се за основните човешки права".

Този ход идва на фона на продължаващите протести в Иран, даващи все повече жертви и арести.

Публикациите предизвикаха възмущение в Иран, а свързаната с държавата медия “Taсним” призова Съединените щати да бъдат отстранени от Световното първенство. Тимът пък обяви, че подава жалба във ФИФА.

Ирански журналисти провокираха селекционера Берхалтер и футболиста Тайлър Адамс на въпросния брифинг.

При задаване на въпрос репортер каза, че преди всичко треньорът произнася името на страната грешно - той казва “Айран”, а трябва да е “Иран”. На второ място, журналистът попита дали Берхалтер е “окей” с това, че представлява страна, която дискриминира “черните хора” в собствените ѝ граници.

“Моите извинения, че произнасям неправилно името на вашата страна, отвърна Берхалтер, чийто биологичен баща е афроамериканец. - Както е известно, дискриминацията има навсякъде по света. В Съединените щати ние имаме прогрес всеки ден. Това е най-важното, стига да има развитие напред, значи нещата вървят в положителна посока.”

Последва въпрос защо наставникът не попита държавата си да изтегли войските си от Персийския залив, след като спортът трябва да обединява, не да разделя.

“Съгласен съм, че спортът трябва да обединява нациите, бе отговорът на американеца. - Трябва да се състезаваме едни срещу други като братя. Не съм много навътре в политиката, аз съм футболен треньор. Пак казвам, не съм наясно с международните отношения, поради това не мога да коментирам тази тема.”

В предишните дни имаше остра размяна на реплики между селекционера на иранците Карлош Кейрош и Юрген Клинсман, който работи за ФИФА.

Мачовете днес, 29 ноември

Днес започват последните мачове от груповата фаза, поради тази причина те ще се играят по едно и също време във всяка четворка.

Часовете 12 и 15 часа отпадат, остават по-късните.

От 17 часа са срещите от група А: Нидерландия - Катар и Еквадор - Сенегал. “Лалетата” и еквадорците имат по 4 т., Сенегал е с 3, а Катар е без актив.

От 21 ч са двубоите от гр. В. В британски сблъсък Англия излиза срещу Уелс, а в другия мач ще спорят САЩ и Иран. Англичаните са начело с 4 т., нататък следват персите - 3, янките - 2, и “драконите” - 1 т.