България предлага да бъде създадена специализирана комисия, която да оцени щетите по отношение на унищоженото културно наследство в Украйна.

Това заяви пред журналисти в Брюксел служебният министър на културата Велислав Минеков. Той участва в заседание на Съвет „Образование, младеж, култура и спорт“.

Минеков е отправил това предложение в разговор с украинския си колега Олександър Ткаченко. Идеята му е в комисията да участват министри на културата и евродепутати.

„Обектите в Украйна са страшно много – повече от 880. Проблемът е не само с недвижимото културно наследство. Има вече ограбени музеи, което е много тъжно. Европа трябва да потърси начин да се предпази и да не купува от тези ценности и да ги връща в момента, в който те са намерени“, изтъкна Минеков.

Друго, с което България би могла да помогне, е с възможности за консервация и реставрация, както и със специалисти в тези сфери.

Същевременно по думите му всички от ЕС са готови със своята помощ за Украйна, а българите - не чак толкова.

Министърът бе помолен и да коментира скандала с пиара на Народния театър Велислава Кръстева.

„Тази история вече придобива конкретен политически характер, след като получи подкрепа от председател на партия (Мустафа Карадайъ – б.р.).  За съжаление, там има още политически представители, които са в обкръжение и в момента са си заровили главите в пясъка и чакат да мине бурята. Бурята няма да мине, обещавам ви“, категоричен бе Велислав Минеков.