Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев бил стъписан от разразилия се конфликт между Александър Морфов и Велислава Кръстева.

Това обясни самият той по време на изслушването си пред парламентарната комисия по културата и медиите в четвъртък.

Според него обаче проблемът бил вътрешен и щял да се разреши по същия начин - вътре в театъра.

Той обясни и защо назначил в оглавяваната от него културна институция твърде добре известната с политическата си ангажираност бивша пиарка на ДПС и депутатка, както и бивша зам.-министърка от движението Велислава Кръстева.

Защо назначил Велислава Кръстева

"Велислава Кръстева ангажирах на позицията пиар заради впечатлението, което имах, и целеустремеността ѝ, и находчивостта в подходите за представяне на идеи", каза директорът на Народния театър.

"В изпълнение на служебните си задължения Велислава Кръстева не ми е дала по никакъв начин израз на своите политически възгледи и партийна принадлежност. Но появата й в публичното пространство и широко отразена от медиите като придружаващо лице на изявен политик в деня на парламентарните избори, на втори октомври, е изтълкувано от Александър Морфов като демонстрация, несъвместима с ангажиментите ѝ в Народния театър "Иван Вазов" и форма на политизиране на културния институт", добави още.

Пред комисията Василев каза, че иска да я запознае с хронологията на събитията. И изброи защо е избрал всяка от личностите, които в един момент се оказаха замесени в задълбочаващия се конфликт.

За Морфов, Гърдев и Карабашлиев


 
"След спечелване от мен на конкурса за директор на Народния театър, поканих няколко човека, които, по моя преценка, имаха качества и компетентността да дадат принос за реализирането на моята програма от предстоящия мандат. С Александър Морфов започнахме съвместна работа още в плевенския театър, където го поканих да постави спектакъла  "Антигона". Това създаде предпоставка да продължим заедно в Народния театър. Поканих го не само да възстанови в репертоара на театъра досегашните и успешни постановки, и да постави нови заглавия, но и да поеме особено важната позиция на главен режисьор на Народния театър".

"Мотивите да поканя Явор Гърдев беше също впечатление от съвместната ни работа, Захари Карабашлиев включих в тандема с Явор Гърдев и очакванията за техни нови съвместни проекти", добави той. (С разрастването на конфликта и Карабашлиев, и Гърдев съобщиха, че са депозирали оставките си. Явор Гърдев определи като токсична обстановката в театъра в момента - бел. ред.)

Директорът твърди, че Александър Морфов при приемане на поканата не е поставил никакви условия и изисквания за партийна или политическа съвместимост с останалите колеги или други изисквания, за да приеме предложението за назначаване в Народния театър.

Василев обяви, че последващите събития нямали логично обяснение за него, имайки предвид вероятно най-вече надраскването на вратата на кабинета на Кръстева от Морфов като знак на протест срещу нейното публично присъствие на изборите на 2 октомври в компанията на Ахмед Доган.

По думите му "в театъра, изобщо в сферата на културата, свободата на възгледите и политическата принадлежност не могат да са предмет на лустрации, административни репресии или натиск на инакомислещи членове на колектива".

Размисли за емоционалността на творците и чуждите права

"Културните институти не могат да бъдат трибуна на политическа пропаганда. Право на всеки творец, културен деятел или служител е да има своята партийна принадлежност, защото ние сме пълноправни членове на обществото с всичките отговорности, произтичащи от това", продължи той, цитиран от БТА.

И добави още размисли за емоционалността на творците и чуждите права.

"Проявявам разбиране към повишената емоционалност на творците и специфичната им индивидуалност, на изразните форми на взаимовръзката със заобикалящата среда. Но това, по никакъв начин, не може да води до нарушаване на чужди права или по създаването на конфликти, застрашаващи нормалното функциониране на колектива и отсъствието на диалог. Затова бях стъписан от развитието на разразилия се конфликт между Александър Морфов и Велислава Кръстева."

И за министъра на културата

"Последваха медийни публикации и реакции на някои лица, между които настоящият министър на културата от служебното правителство Велислав Минеков. В пресконференция на министерството и в телевизионно интервю той окачествени случващото се като война", добави Васил Василев. По думите му поведението на министъра създало впечатление за лична негова намеса и опит да доведе насоката за свързаност на Васил Василев с конфликта Морфов - Кръстева.

Минеков бил и сред онези, които определили конфликта като политически.

Самият министър преди дни поиска пълна проверка на случващото се в театъра.

Проблемът е вътрешен и той ще се реши вътрешно, каза още Васил Василев.