Лидерката на протестите в Беларус от 2020 година Мария Колесникова се намира в реанимация и е оперирана по спешност. Колесникова излежава 11-годишна присъда, след като бе задържана заради участието си в протестите срещу Лукашенко.

Тя е била оперирана в болницата на затвора. За това съобщиха баща й Александър Колесников и друг задържан в този затвор опозиционер – Виктор Бабарико.

„Маша е в интензивното отделение, причината е неизвестна“, пише Виктор Бабарико в туитър.

Предишния ден тя е претърпяла операция, пише той, без да дава подробности. „Понастоящем тя е в стабилно, сериозно състояние.“

Баща ѝ Александър Колесников потвърждава това. Лекарите не са му казали какво й е. Официални изявления за състоянието й не са направени.

Колесникова, заедно с Мария Тихановска, е смятана за лидер на беларуската опозиция срещу дългогодишния силен лидер Александър Лукашенко. През 2020 г. двете оглавиха общонационалните протести срещу оспорваните президентски избори, на които Лукашенко се обяви за победител. Той накара полицията и съдебната система да се разправят с протестиращите. Виктор Бабарико бе негов конкурент на изборите и също бе арестуван по обвинения в корупция и пратен затвора още преди изборите. През 2021 г. Колесникова е удостоена с наградата "Вацлав Хавел", наред с други, за своята смелост.