Държавите членки на НАТО поеха нови ангажименти за военна и икономическа подкрепа на Украйна и обсъдиха предизвикателствата, поставени пред тях от Китай, съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на заключителната си пресконференция днес в края на двудневната среща на външните министри от алианса в Букурещ.

"Външните министри на НАТО заявиха ясно, че нашата продължаваща военна подкрепа за Украйна е от първостепенно значение. В частност, допълнителни средства за противовъздушна отбрана. И ние иприветстваме новите ангажименти на съюзниците", таза Столтенберг, без да даде подробности. 

"Съюзниците също обявиха допълнителен принос към Всеобхватния помощен пакет на НАТО - снабдявайки Украйна с невоенна помощ , включително гориво и генератори", добави той.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън съобщи на отделна пресконференция, че в близките дни Украйна ще получи от САЩ средства за възстановяване на енегрийната ѝ система на стойност 53 милиона долара. Отделно съюзниците се ангажираха с помощ за енергийните сектори на Украйна и засегнатата от кризата съседна Молдова на стойност от 1,1 милиарда долара, добави той.

Блинкън и Столтенберг подчертаха новата стратегия на Русия - със систематични въздушни удари да разрушава критичната инфраструктура на Украйна, особено енергийната, за да постави украинците пред дилемата "да замръзнат или да избягат" през настъпилата сурова зима.

Блинкън осъди руските нападения срещу украинската енергийна мрежа. Той каза, че днес съюзниците спешно са обсъдили как да заменят разрушените украински съоръжения в сектора. Той подчерта, че руската военна машина се е преориентирала към това "да изключи отоплението ... така че цивилните да страдат". Русия е разрушила една трета от украинската енергийна система, каза държавният секретар.

“Тъй като президентът (Владимир) Путин не успява да разгроми Украйна военна, той сега води война срещу цивилните", каза Блинкън. “И той прави това, като се опитва да разруши енергийната инфраструктура на Украйна, да изключи осветлението, да спре отоплението, да спре водата, така че цивилните да страдат".

Той подчерта, че подкрепата на съюзниците за Украйна остава "силна, решителна и непоколебима", докато войната, започнала с руското нахлуване на 24 февруари т.г. се приближава към първата си година.

Отговаряйки на журналистически въпрос днес за желанието на Украйна да се присъедини към НАТО, Столтенберг изтъкна, че в момента приоритетът е Украйна да победи.

"Ако Украйна не надделее като независима държава, въпросът за членството ѝ изобщо не е на масата", каза той, посочвайки, че има дълъг път между кандидатурата и пълното членство в алианса.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба подчерта, че страната му в момента най-остро се нуждае от електрическо оборудване и по-модерни системи за противовъздушна отбрана - по-конкретно зенитните ракети "Пейтриът". Досега САЩ и съюзниците са предоставили на Украйна само по-старата система "Хок".

Но Киев получи и по-модерните американски "НАСАМС" и "Аспид", както и германските "ИРИС": 

„Накратко, "Патриоти"-те и (електрическите) трансформатори са това, от което Украйна се нуждае най-много“, заяви Кулеба във вторник вечерта.

Преди среща на четири очи с Блинкън в кулоарите на срещата на НАТО в Букурещ, Кулеба сподели с репортери, страната му е получила „редица ангажименти, нови ангажименти, от различни членки на НАТО да предоставяне на Украйна на повече отбранителни оръжия и енергийно оборудване.”

"Ясен поглед" към Китай

Столтенберг каза, че тази сутрин съюзниците са разгледали дългосрочните предизвикателства, поставени от Китай пред техните интереси, ценности и сигурност и са обсъдили как трябва да продължат да укрепват тяхната устойчивост.

"Ние не виждаме Китай като противник", каза генералният секретар. "Ще продължим да се ангажираме с Китай, когато това е в наш интерес. Не на последно място, за да изразим нашата единна позиция относно незаконната война на Русия в Украйна".

Блинкън заяви, че на срещата е установил "нарастващо сходство" между позициите на съюзниците за предизвикателството, което Китай представлява. Въпреки тях държавите от НАТО трябва да сътрудничат с Пекин, навсякъде, където това е възможно, посочи тиой. 

"Не искаме нова Студена война, не искаме да разделим нашите икономики, опитваме се само да имаме ясен поглед", добави той, визирайки китайските инвестиции, особено в чувствителни, стратегически отрасли в Европа и САЩ и необходимостта от механизми за наблюдение върху тях.

Столтенберг каза, че днес министрите са разгледали "амбициозните военни разработки на Китай, неговия технологичен напредък и нарастващите му кибер и хибридни дейности". Той добави, че наред с опасната зависимост от руския газ войната в Украйна е накарала съюзниците да оценят зависимостта от други авторитарни режими - "не на последно място Китай - за нашите вериги за доставки, технология или инфраструктура".

"Ще продължим, разбира се, да търгуваме и да се ангажираме икономически с Китай. Но трябва да сме наясно с нашите зависимости. Да намалим нашите уязвимости. И да управляваме рисковете", каза Столтенберг.

Той подчерта, че страните от НАТО трябва да продължат да поддържат своето технологично предимство и да укрепват сътрудничеството си с партньорите в Индо-Тихоокеанския регион, както и с Европейския съюз.