Мондиалът далеч не е приключил, а двама треньори напуснаха водените от тях селекции.

Старши треньорът на националния отбор на Мексико Херардо "Тата" Мартино обяви, че контрактът му е приключил с последния съдийски сигнал на мача със Саудитска Арабия от група "С" на Световното първенство по футбол в Катар.

Мексико спечели с 2:1, но това не се оказа достатъчно за "ацтеките" за класиране на осминафиналите, в които те играха във всяко едно от предишните седем световни първенства.

"Ел Три" завърши с 4 точки, колкото има и вторият Полша, но головата разлика на европейския тим е по-добра с 1 гол.

"Аз съм първият отговорен за това ужасно разочарование и срама, който допуснахме. Като отговорен за него, това ме натъжава много. Поемам пълна отговорност за тази голяма издънка. Моят договор приключи в момента, в който съдията свири сигнала за край на мача и нямаше какво повече да се направи", каза аржентинският специалист на пресконференцията след мача, цитиран от Ройтерс.

Мексико отпада в груповата фаза на Световно за пръв път от 1978 г. насам.

Часове по-рано и селекционерът на иранския национален отбор Карлош Кейрош подаде оставка след отпадането на тима. Новината беше съобщена от португалския специалист в "Инстаграм". 

"Приятели, във футбола няма морални победи и няма нищо неморално в това да не постигнеш целите си, след като дадеш всичко от себе си с желание за победа. Беше чест и привилегия отново да стана част от това футболно семейство. Вярвам, че вие заслужавате пълно уважение, осигурявайки доверие на вашата страна и футболни фенове. Пожелавам на всички щастие, мир, успех и здраве", написа Кейрош в профила си.

Специалистът пое националния отбор на Иран през септември. Преди това той заемаше същата длъжност от 2011-а до 2019 г. Под негово ръководство отборът стана бронзов медалист от Купата на Азия през 2019-а.

Персийците останаха трети в гр. В, като загубиха решителния сблъсък от отбора на САЩ с 0:1. Равенство им вършеше работа.

Програмата на 1 декември

17:00: Хърватия - Белгия, Канада - Мароко, група F

21:00: Япония - Испания, Коста Рика - Германия, група Е

Още две група ще получат развръзка днес, така ще узнаем нови четири осминафинални двойки.

В група F Хърватия и Мароко са лидери с по 4 т., Белгия има 3, а Канада вече отпадна - 3 т. Само победа срещу “ватрените” върши работа на “червените дяволи”, но дори в този случай те ще имат нужда от помощ от “кленовите листа”.

Гр. Е е доста по-заплетена. Испания води с 4 т., Япония и Коста Рика имат по 3 т., а Германия е с 1 т. Все още всеки може да се класира и да отпадне. Сметките са сложни, няма да ги правим сега.