Бундестагът в Берлин прие резолюция, признаваща масовия глад, на който е подложено населението през 1932-1933 г. в Украйна, известен като Гладомор, за геноцид над украинския народ.

По време на Гладомора се предполага, че са загинали над 3 милиона украинци.

Резолюцията бе внесена от трите партии от управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц (ГСДП, Зелените и Свободните демократи) и основния опозиционен блок (ХДС-ХСС). Тя беше приета с тяхна подкрепа, а другите две опозиционни партии ("Алтернатива за Германия" и "Левите") се въздържаха.

„Масовата смърт от глад не е резултат от провалена реколта“, е записано в текста на резолюцията. „Политическото ръководство на Съветския съюз при Йосиф Сталин е отговорно за глада“, се допълва в текста. В документа се отбелязва още, че „Сталин е гледал с дълбоко подозрение на всичко украинско“, както и, че „цяла Украйна е била засегната от глада и репресиите, а не само районите със зърнени култури“.

„От днешна гледна точка това е геноцид", се казва в резолюцията.

„Сегашната руска агресия срещу Украйна се вписва в тази историческа традиция“, добави консервативният опозиционен депутат Фолкер Улрих.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Германия за признаването на Гладомора за геноцид.

„Благодаря на членовете на Бундестага за това историческо решение. Истината винаги побеждава“, написа Зеленски в туитър.

Освен Украйна, още 16 държави са признали глада в Украйна в началото на миналия век за геноцид. Това са Австралия, Еквадор, Естония, Канада, Колумбия, Грузия, Унгария, Литва, Латвия, Мексико, Парагвай, Перу, Полша, Португалия, САЩ и Ватиканът. Други страни като Аржентина, Чили и Испания са го осъдили като  "акт на изтребление".