Добавянето на по-дълго допълнително време след редовните 90 минути на мачовете от Световното е за да се компенсират спиранията на играта. Така средното активно игрово време се е повишило до 59 минути, обяви шефът ФИФА Пиерлуиджи Колина.

Увеличаването на игровото време понякога с 9 и повече минути доста се коментира по цял свят. Не малко запалянковци изразяват несъгласие в социалните мрежи. Свикнали сме да се играе средно с около 3 минути повече. 

Въпреки това Колина, бивш елитен рефер, заяви, че във ФИФА са „доста щастливи от резултата“. Активните игрови действия достигат от 55 до 67 минути, твърди италианският специалист, цитиран от АП.

Реалното игровото време бе само 52 минути на някои мачове от Световното през 2018 г., когато за първи път бе въведена системата за видеоарбитраж и някои преразглеждания отнемаха повече от две минути.

„Хората са тук, за да гледат мачове и да бъдат забавлявани, каза Пиерлиуджи Колина в интервю, заснето и разпространено от ФИФА. - Това е като да присъстваш на концерт, щастлив си и викаш певеца на бис.“

Бе ясно, че новата практика е спусната от ФИФА на реферите.

„Празнуването на гол отнема доста дълго време, а това означава по-малко възможности за игра за съперника“, заяви още 62-годишният бивш италиански съдия, който надуваше свирката на Световните първенство през 1998 и 2002 г., когато реферите традиционно добавяха около 4 допълнителни минути.

ФИФА също така иска съдиите да добавят поне една минута за забавянето на играта при контузии и 30 секунди за всяка пауза при извършването на смяна по време на мачовете.

На двубоя между Англия и Иран (6:2) бяха добавени общо повече от 27 минути заради контузии, включително при сътресението на иранския вратар, за преразглеждане с ВАР на цели 8 гола...

През 2018 г. в Русия средното добавено време бе 6 минути, но според Колина, то би било повече, ако бяха разрешени пет смени, както е в момента. Последното също е фактор за спорното решение на ФИФА.