Стотици граждани се събраха на протест пред Народното събрание срещу "кражбата на избори с хартиена бюлетина", организиран от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Множеството блокира сградата на Народното събрание, докато вътре депутатите продължаваха да заседават. Малко след това демонстрантите пропуснаха блокираните на пътя автомобили, а после отново спряха движението.

По-рано днес лидерите на ПП и ДБ Кирил Петков и Христо Иванов дадоха съвместно изявление от трибуната в кулоарите на парламента, след като Народното събрание, с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП - общо 124, окончателно върна хартиената бюлетина в секциите с над 300 избиратели. 

"Продължаваме промяната", "Демократична България",  "Възраждане" и "Български възход" - общо 95 депутати гласуваха "против".

Мнозинството записа на второ четене, че "в избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване".

Депутати от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" излязоха сред протестиращите, а някои говориха пред тях в 15-минутната почивка от заседанието, което гражданите слушаха на тонколони отвън.

Никола Минчев от ПП благодари на събралите се хора, те му отвърха с викове: "Заедно!".

"Искаме реформаторските сили да управляват България. За съжаление, реставраторите начело с Борисов и Доган овладяха тази сграда и ние трябва да си я върнем. Сигурен съм, че заедно ще успеем да го направим това и не трябва да се отказваме. Бойко Борисов много иска да си закачи някъде на ревера демократичните сили, но това няма да стане. Ние от ДБ сме гарант за това, че няма да допуснем Борисов повече да управлява страната", каза съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

"Ако гражданите искат да ни подкрепят, денят е днес", обяви другият съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов.

"Днес е денят, в който демократичният вот на всеки български гражданин ще бъде подменен, денят, в който отваряме вратата за 15% невалидни бюлетини, когато изкривяването на вота кара цялата система да работи корупционно. Продължавайте да отстоявате своите права, надяваме се да ни подкрепите", призова съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Той се обърна към гражданите с думите, че всички депутати на задкулисието се страхуват най-много от тях.

"Трябва да покажем, че има имунна система в България, която е задружна и работи. Има малки победи – не можаха да изключат съвсем камерите, камерите ще записват как се броят бюлетините накрая. Опитаха се да вкарат едни „броячки", които не разбрахме откъде и как се появиха – не можаха да си ги гласуват. Това е още една малка победа", каза още Петков. 

 Асен Василев бе категоричен, че ПП и ДБ ще направят всичко възможно, за да спрат кражбата на вота.

Според Божидар Божанов от "Демократична България" през последните седмици се правят опити хората да бъдат манипулирани, че има кодове и машинации.

"Ние защитаваме машинното гласуване, което е гаранция за честен вот. А честният вот е гаранция за свободата и демокрацията", каза още Божанов.