Окончателното гласуване на измененията в Изборния кодекс, което се очаква да продължи до късно вечерта и под знака на протест, е в режим "законодателен качамак" (по Христо Иванов), сътворен от гласуванията на т.нар. Хартиена коалиция. ГЕРБ, БСП и ДПС първо въведоха смесеното гласуване, после само гласуване с хартия, към него щяха да добавят и сканиращи устройства и накрая се върнаха към варианта избирателят да посочва с машина или с хартия иска да упражни правото си на вот, отказвайки се от скенерите, горещо искани от ДПС.  

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м.декември в размер на 146,09 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Българската народна банка (БНБ) определи основния лихвен процент за декември на ниво от 1,3 на сто. Това е трето поредно повишение, след като за първи път от години насам през октомври показателят бе покачен от нула до 0,49 на сто. За ноември бе в сила нивото от 0,59 на сто.

Мнозинството в шведския парламент вече подкрепя влизането на България в Шенгенското пространство, стана ясно след разговор на Клуб Z с депутати от скандинавската страна. Против присъединяването ни остава само консервативната партия Шведски демократи (ШД). Гласовете й обаче не са достатъчни. А тя няма намерение да оттегля подкрепата си за правителството.

Отворено писмо в защита на директора на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев беше разпространено в четвъртък като пореден щрих от задълбочащата се конфронтация там.  Така първоначално изглеждащият като персонален конфликт между режисьора Александър Морфов и пиарката на театъра и добре познато лице на ДПС Велислава Кръстева все повече се разширява като явно се стига до момента, в който всеки в театъра трябва да заеме страна.