Служителите на Министерството на външните работи започнаха днес ефективна стачка с искане за по-високо заплащане. Това е първият по рода си протест в близо 144-годишната история на българската дипломация.

Исканията на стачкуващите включват и индексиране на командировъчните. Те настояват да се премахне практиката основната им заплата да бъде намалявана, когато заминават в дългосрочна командировка.

Докато служебният министър на външните работи Николай Милков предложи заплатите във ведомството да се повишат с 30 на сто, синдикатите поискаха те да бъдат удвоени.

Вчера около 200 служители в министерството се събраха в двора му и хвърляха жълти стотинки, символизиращи заплащането, от което са недоволни.

Средната заплата в Министерството на външните работи е 1600 лева бруто според председателя на Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба Мартин Колев и неговият заместник Людмил Илиев.

По думите им това е ведомството с най-зле платените служители у нас, а неговият състав е съкратен с една пета от 2008 година насам. Млад специалист тук започва с 900 лева на месец, а юрисконсултите вземат под 1200 лева и  това са възнаграждения преди удръжките.

От 15 години не са актуализирани командировъчните пари, които служителите и дипломатите получават, когато заминат на четиригодишен мандат зад граница.

Досегашните преговори на синдикалистите с често сменящите се ръководства на министерството не са дали резултат и така се е стигнало до ефективните стачни действия.

В министерството в момента работят 1300 души, близо половината от които са в България, а останалите са командировани в чужбина. Според Колев, цитиран от "Свободна Европа", от 2018 г. са напуснали 140 служители, а други 70 се прекратили предсрочно мандатите си.