Селекционерът на германския национален отбор по футбол Ханзи Флик няма намерение да подава оставка и иска да продължи работата си, въпреки отпадането на тима още в груповата фаза на Световното в Катар.

Снощи тимът му победи с 4:2 Коста Рика в последната си среща, но този успех и събраните 4 точки се оказаха недостатъчни за продължаване в елиминациите. Така Маншафтът приключва още преди осминафиналите на второ поредно Световно първенство, а на Евро 2020 отпадна от Англия още в първия плейоф.

"От моя гледна точка, да - наслаждавах се на Световното първенство. Имаме добър отбор, отдолу идват още добри играчи. Но не всичко зависи от мен", заяви Флик пред телевизия ARD.

Той каза, че иска да води страната на следващото Европейско през 2024-та, на което Германия е домакин. А и тогава изтича договорът му като национален треньор.

След това 57-годишният Флик добави: "Разочарованието ми е огромно! Първо трябва да го преодолеем”.

На пресконференцията той добави, че трябва да се приемат фактите от отпадането "много, много бързо".

"Винаги съм бил много критичен. Така че това ще бъде сега част от моя анализ", заяви специалистът и допълни, че разочарованието и в съблекалнята при отбора е "огромно".

“Като цяло не ме интересуват другите отбори. Интересува ме моят отбор. Но на първо място искам да кажа, че непрекъснатите и необясними индивидуални грешки ме докарват до гняв. Представянето ни през първото полувреме ме разстрои много и аз го казах на отбора на полувремето в съблекалнята. Това беше представяне, което е направо неуважително към всички, които сме в отбора и около отбора".

Но според него има и друг момент и това е липсата на достатъчно време за напасване на футболистите и за възприемане на неговите тактически указания и идеи.

"Срещу Испания работихме много добре, имахме компактна защита, но също така трябва да имате автоматизма, трябва да тренирате различни действия, а ние нямахме много време. Но отпадането ни не се свежда до това", обясни той.

Германски журналисти го попитаха дали не трябва да се почерпи от английския и испанския опит. В тези страни преустроиха системите си за създаване на таланти.

Флик не искаше да влиза в методически дискусии, но каза:

"Вярвам, че за бъдещето на германския футбол трябва да правим нещата по различен начин, на първо място с тренировките. От години говорим за нови вратари, нови крила. Това, което винаги е било добре в германския футбол, е защитата. Успяхме да се защитаваме добре и сега".

Мачовете на 2 декември

17:00: Гана - Уругвай, Южна Корея - Португалия, група Н

21:00: Сърбия - Швейцария, Камерун - Бразилия, група G

Днес приключва груповата фаза, а елиминациите почват от утре, 3 декември. Португалия вече е осминафиналист, при това най-вероятно като №1 в групата, така днес може и да опита да спести сили.

“Трите щита” имат 6 т., Гана е с 3, а корейците и урусите са с по 1. Което означава, че и трите тима са в играта за второто място.

Аналогично е положението в гр. G. Бразилия води с 6 т. и сигурна квота, Швейцария има 3 т., Камерун и Сърбия са с по 1 т.

“Селесао” и феновете му се вълнуват сега от контузията на Неймар, която на път да го извади от цялото първенство.

А мачът Сърбия - Швейцария е поредният, натоварен с политика на Мондиала, предвид произхода на ред национали на алпийците. Помним изданието отпреди 4 години в Русия, когато имаше куп скандали.